четвъртък, 10 декември 2009 г.

Финансовият министър проверява лифта на Седемте рилски езера

Природозащитната група „Граждани за Рила” проведе третото си седмично присъствие за Рила пред Министерския съвет на 9 декември 2009 г. преди заседанието на правителството. Гражданите бяха приети в лична среща от Министъра на финансите Симеон Дянков и го запознаха с казуса с незаконното изграждане на ски инфраструктура над Паничище в Национален парк „Рила” от фирмата „Рила спорт” АД, притежавана на 99% от офшорна компания с неясен произход на капитала. Министър Дянков пое ангажимент лично да се запознае със случая, както и да запознае премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът изиска да се запознае детайлно с цялата налична документация по случаите с лифта от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера” и прилежащите към него незаконно изсечени ски писти.

Днешната акция пред Министерския съвет премина под мотото „Има ли място за нови ски курорти в България в конфликт с природата и при липсата на достатъчно сняг и затоплящ се климат? Какво ще стане ако отсечем клона, на който седим?” Присъстващите разиграха сцена на незаконна сеч на дървета.

Според Агенцията за защита на околната среда на САЩ пътуването до ски курорта в комбинация с енергията, нужна за лифтовете и правенето на сняг, превръщат ски индустрията в един от трите най-големи източници на емисии на еквивалент на въглероден диоксид на единица турист. Поради големите количества вода, необходима за изкуствен сняг и нуждата от енергия за изпомпване на вода и за машините, които произвеждат снега, както и големите количества енергия за задвижване на лифтове, функциониране на сгради (хотели, ресторанти, магазинчета) и голямото количество гориво, което се изразходва за придвижване на гостите до и в курорта, ски курортите имат голям „принос” за промените в климата, и са също така силно уязвими от тях.

В писмата си гражданите настояват незаконно изграденият лифт, който може да доведе до глоби за България от Съда на Европейските общности, да бъде спрян от експлоатация. „Най-малкото, което според нас може да се направи, е лифтът да се спре от експлоатация, докато се уточни какво да се направи, за да се спази законът, да се запази природата и да не се стигне до глоби”, каза Вера Петканчин от „Граждани за Рила”.

Докато текат две наказателни процедури срещу България заради нарушенията в Рила, над Паничище продължава поредното неправомерно изграждане на нова ски писта покрай незаконния лифт от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера”. Масово се изсичат гори от бяла мура, смърч и клек, с моторни резачки и багери се отстраняват всички пънове от терена, а с булдозер се изваждат каменни блокове. Сигнализирани са Министерството на околната среда и водите, Върховна административна прокуратура, Изпълнителна агенция по горите, Дирекция национален строителен контрол. Официална проверка от ИАГ потвърди незаконността на всички предишни и настоящите сечи, с които се прави опит да се изгражда на парче ски курортът „Паничище-Езерата-Кабул”.

На 07.12. „Граждани за Рила” обсъдиха казуса „Паничище” и с Министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Министър Караджова каза пред представителите на „Граждани за Рила”, че в момента е много важно да не се допуска незаконните писти-просеки да се ползват като ски писти. МОСВ ще изготви писмо до министъра на земеделието и храните, с което да се помоли горските стражари стриктно да следят да няма нови сечи.

Източник: Varhove.com

1 коментар:

Benedetto каза...

Според мен този лифт трябва да се узакони колкото се може по-бързо с цел да се избегнат глобите и укриване на данъци от собствениците.
Вярно е, че се създава кофти прецедент, но не бива да се разрушава. Освентова трябва да се задължат собствениците да проведат масирана информационна кампания под наслов: "Лифтът до Рилските езера, не достига рилските езера". И да се втълипи на хората, че там е планина и не е добра идея да се качват с високи токчета или джапанки :)

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...