понеделник, 7 декември 2009 г.

Стефан Авамов: За едно срязано въже медиите гръмнаха, а хилядите отрязани дървета никой не ги видя!!!!

В петък всички български медии бяха развълнувани от изявления на един от управители на "Рила Спорт", че вероятно природозащитници са срязали въжето на лифта към Седемте рилски езера. Това бе излъчено в прай тайма на всички телевизии, но слава богу журналистите ни познаваха и по медиите нямаше простотии по наш адрес.
Според мене обвинението на г-на от офшорката беше доста безсмислено... След две години протести казуса "Паничище" стигна до Европарламента и Еврокомисията. Европарламентът имаше специално решение по случая. Еврокомисията изпрати две писма до България, които слагат начало на наказателни процедури - заради незаконния лифт и свързаното с него бездействие на Българската Държава! Ние твърдо искаме този лифт да бъде разрушен, но искаме той да бъде разрушен от Българската Държава, която най- сетне да се превърне в държава на гражданите, а не на олигарсите. Мечтаем България да стане нормална правова държава, а това категорично отхвърля всякакви опити за саботажи и диверсии! Те не са средство в нашия арсенал.

Спомням си как преди година ми звъняха по мобилния да ми казват да се укривам, защото кметът Паскалев в интервю след зависването на Станишев на Картала, казал, че съмнителни еколози се мотаели около лифта и те били направили нещо.... След това казаха, че тока бил угаснал... но на снимките (които ни бяха конфискувани от охраната на лифта) се виждат светещи крушки.... Това си беше една обикновена авария на третата ръка оборудване на лифта, но естествено тя бе успешно замазана... Личното ми мнение е и че това рязане на Паничище си е чиста проба кьорфишек. Може би е имало авария на лифта и се прави опит за нейното прикриване.... Може по този начин да се вземе и някаква застраховка за втората ръка оборудване... А може и да е дело на конкуренцията...

Бях зарязал вече случая, когато получих резултатите от собственото ни разследване. Днес при проверката бе открита грозна картина от масова сеч за прокарване на незаконни писти от "неизвестни" извършители.

И ние като управителят на офшорката бяхме пуснали тази седмица сигнал до компетентните органи и медиите (че и с номера на автомобили и багери), но нашия сигнал бе отразен в няколко медии, а Славейко го даваха навсякъде... И докато полиция и прокуратура разследваха кой е срязал кабела, то на няколкостотин метра от тях необезпокоявано "неизвестни" извършители режеха дървета и прокарваха ски писти.

Погледнах набързо в Ciela. Ето какво казва Наказателният кодекс за организирани незаконни сечи като в случая:
Чл. 235. Който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева.
(2) С наказанието по ал. 1 се наказва и този, който укрие, товари, транспортира, разтоварва, съхранява или преработва незаконно добит от другиго дървен материал.
(3) За престъпление по ал. 1 и 2 наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева, ако:
1. е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване;
2. е извършено в съучастие със служител по горите, който се е възползвал от служебното си положение;
3. е извършено чрез използване на неистински или преправен документ или на документ с невярно съдържание;
4. е извършено повторно;
5. предметът на престъплението е в големи размери.
(4) Когато престъпленията по ал. 1 - 3 са извършени от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група или представляват опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева.
(5) Когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от петдесет хиляди до петстотин хиляди лева.

Прочетох всичко това и се замислих... И се почувствах като обикновен гражданин на малка латионоамериканска бананова република от преди 50 години... И единственото, което не знам е защо влезнахме в Евросъюза?!

Материала е на Стефан Аврамов!

1 коментар:

Andrey Rusev каза...

пич, разбира се, че природозащитниците са срязали кабела, няма значение кой е, важното е че към всяка мирна организация винаги има по някой друг природен "екстремист", който за разлика от нас, аз, ти, и всички останали "писатели", които седим и пишем на топло, другите действат, а не говорят. зъб за зъб, око за око - са казали! :)

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...