сряда, 24 юни 2020 г.

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler, много пътешестваш, пишеш статии за блога си и други подобни. Имаме едно местенце в сърцето на Стара Планина, над гр. Априлци. Искаме да го развием отвъд модела “на маса - с ракия и салата”... Много приятен разговор беше с Ралица.

 

Преди седмица и малко, получавам покана за събитие: Темаскал в Априлци - Кога, Защо и Как!? От 6-7 години съм чувал за темаскал, на Беглика няколко пъти все не е имало място за мен и аз не съм го напъвал. Приятелка ме е канила да ходим, ама не. Сега му е дошло времето.

 

Тръгвам петък по обяд, потърсих спътници от групите за споделено пътуване - няма отзиви - тръгнах и за два телефонни разговор - преполових пътя. Ще се отбия на гости до с. Черни осъм, ама първо ще пазарувам в Троян. Дояло ми се е домашен ръчен хляб. Докато разпитвам къде има фурна, попадам на местния музей - един от 100 НТО на Български Туристически Съюз (БТС) под номер 31б “Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства”

 

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства
Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства


Изложбените експонати ме карат да мисля, тези хора за ядене и пиене са се грижили само - съдове, съдове и още малко съдове. Керамика в най-различни цветове и форми, съдове за ракия и нейното приготвяне. Форми всякакви.


Съдове всякакви - ядене и пиене да има
Съдове всякакви - ядене и пиене да има


Музеят много спретнат, уреден и си струва да се посети. Експозициите са хронологично уредени по зали, започвайки отдолу нагоре по етажите и спазвайки посоките, обозначени на пода.


Българи от старо време

Българи от старо време

Бързо гости в село Черни осъм, гощавка с домашен шарен боб и сланина. Пътят до Априлци минава през с. Орешак, и половин дузина села, пресичайки реката няколко пъти, преминавайки през красиви зелени гори, с гледки към Балкана от всякакъв ъгъл. Град Априлци посреща със своите къщи за гости и малки хотели, китни зелени поляни във високите части и аз се отправям към кв. Острец, където ме очакват в Хотел "Тихият кът". Хотелът се намира на едно възвишение, ориентиран с перфектна гледка към вр. Острец и цялото Старопланинско било. Някъде там се показва и вр. Ботев, когато няма облаци.


Хотел "Тихият кът" - гр. Априлци
Хотел "Тихият кът" - гр. Априлци


Темаскалът - едно тайнство, култ или едно добро нагряване в алтернативна обстановка. Трудно е да се разкаже едно подобно преживяване и най-сигурно е то да се преживее. Затова ще ви разкажа накратко как го изградихме, за историята му може да се запознаете от “майсторът” на нашия темаскал Краси, а на вас ще оставя решението дали искате да научите нещата от първо лице.

 

В градежа на темаскал има доста точност и природни закони, важно е разположението на конструкцията, където входът е ориентиран на изток, има 16 симетрично разположени куполни подпори. За тази цел използвахме дълги клони от върба, по възможност червена - тя е много гъвкава и еластична. Очертавахме кръг с диаметър около 4 метра и разположихме 16 дупки, в които влизат отделните елементи. Следва огъване и свързване на конструкцията. Затваряне с одеяла и платнище. В центъра на темаскала се изкопава дупка. Прави се огнище, където се нагряват обли и по възможност речни камъни.

 

В темаскала влизат първо жените, последвани от мъжете. Водещият обяснява каква е последователността на процедурата и дава насоки за приятно и пълноценно изживяване. Има 4 етапа от провеждането на ритуала. Преди всеки от тях се внасят по 7 горещи, до червено, камъни, които се поставят в дупката. При пълно затваряне на пространството, камъните започват да се заливат с вода и така температурата вътре се повишава. В темаскала се пее и се свири със специални кожени ударни инструменти. Между всеки от етажите темаскала се отваря и така се раздвижва въздуха и се прави пауза между загряванията. Ефектите са основно пречистващи, балансиращи и зареждащи.

 

Темаскал в строеж
Темаскал в строеж

За повече подробности и усещания от първо лице - следете активностите на Темаскал и други групи, които организират събития в тази насока.


Панорамата към Стара планина и Централен Балкан
 

С благодарности към Хотел "Тихият кът" и Темаскал от Ogy Kovachev

1 коментар:

Aspeak каза...

Θέλω να ευχαριστήσω τα cf loans που μου χορήγησαν επιχειρηματικά δάνεια για να χρηματοδοτήσω την επιχείρησή μου με ποσοστό 2% ετήσια απόδοση, είμαι τόσο ευγνώμων μετά από τόσα χρόνια που μπορώ τώρα να ξεκινήσω ξανά την επιχείρησή μου για να συνεχίσω να κινούμαι. Θα προτείνω σε οποιονδήποτε εδώ αναζητά προσωπικά δάνεια ή επιχειρηματικά δάνεια να επικοινωνήσει μαζί τους μέσω cfloans@cavernfunding.com / cf_loans@outlook.com


Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...