събота, 28 ноември 2009 г.

Международен ден без покупки

28 ноември е Международният ден без покупки (Buy Nothing Day). Вече няколко години на този ден немалко хора по света показват критичното си отношение към консуматорството като стил на човешко мислене и поведение. Тези хора се отказват да правят каквито и да било покупки и с това подкрепят пестеливия, икономичен и скромен начин на живот.

Денят е предизвикателство и към нас, към нашите близки и приятели – да обуздаем потребителските си страсти, да се замислим за по-висшите ценности – за духовната свобода и за социалната справедливост.

За някои – празник, за други – улично парти, за трети – фестивал на въздържанието от материални придобивки и излишно харчене на средства, 28 ноември е ден, през който да покажем своята критичност към необузданото потребителство и да се погрижим за чистотата и здравето на планетата Земя.
За пореден път «Младите зелени» се опитват да популяризират този световен протест у нас, в България. Те заявяват: « Като купувачи ние трябва критично да оценяваме продуктите, които купуваме, да предявяваме претенции към компаниите. Какви са реалните рискове за страните производителки, които жертват природните си ресурси и замърсяват околната среда? Какви са рисковете за развитите страни? И тъй като консуматорското общество продължава да съществува, ние трябва да намерим по-справедливо, по-екологично решение, да направим малка стъпка към преодоляването на проблема. Международният ден без покупки е едно добро начало...»

Разбира се, инициативата се бори за промяна в начина ни на живот не само през един конкретен ден в годината. Тя е опит да се покаже, че можем да живеем добре и без повечето от «модерните достижения на науката и техниката». Кръглогодишно хората трябва да не забравят за това, че биха могли да консумират по-малко, да рециклират използваните материали, да изискват от компаниите производителки едно по-честно и дружелюбно отношение към природата. Супермаркетите може да предлагат голям избор от стоки, но ако цената, която плащаме, е бъдещето на планетата и на човечеството, то тази цена е прекалено скъпа!
ДЕНЯТ БЕЗ ПОКУПКИ - ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ САМИТЕ НАС!
Да се опитаме да живеем леко и просто – поне един ден!
Да прекараме повече време заедно с приятелите и със семействата си, а не като изгубим деня в харчене и в правене на покупки за тях!

ИДЕЯТА ЗА ДЕН БЕЗ ПОКУПКИ разобличава екологичните и етичните последствия от консуматорския подход. Развитите държави, в които живеят едва 20 % от населението на Земята, консумират 80 % от природните ресурси на планетата, причинявайки тежки щети на природата. Една малка част от човечеството е облагодетелствана от несправедливото разпределение на благата, докато по-голямата му част гладува и тъне в бедност.

ВСИЧКО, КОЕТО СЕ ОЧАКВА ОТ ТЕБ НА ТОЗИ ДЕН, Е ДА НЕ КУПУВАШ НИЩО!
Правилата са прости, присъедини се и участвай! На 28 ноември, Международния ден без покупки, остани без покупки и ти! Прегърни идеята и замени шопинга с нещо по-разумно и не по-малко приятно: можеш да танцуваш, да отидеш на работа пеш, открий нов маршрут за разходка, изкъпи се на свещ, научи се да плетеш на една кука или да казваш «Обичам те!» поне на десет езика, припомни си любими стихове от Ботев и Вазов, оплеви градинката пред блока или в краен случай.... остани цял ден с любимия човек в кревата!

Изобщо, поне един ден в годината забрави за съществуването на парите!

http://www.mladizeleni.org/

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...