неделя, 13 декември 2009 г.

Практически курс "лавинна безопасност", 18-20 декември 2009г.

От 18 декември (петък вечер) до 20 декември 2009г. БАССЕС ще проведе в района на х. "Мальовица" първи за годината практически курс по лавинна безопасност. Той е предназначен за хора, които до момента не са присъствали на подобен курс

Кои са основните акценти, на които организаторите ще наблегнат?

Ще се наблегне на работата с лавинен уред в различни ситуации, сондиране, методи на изкопаване на затрупан и методи за определяне на стабилността на снежната покривка.

Къде мога да прочета програмата на курса?

Програмата на практическия курс, може да изтеглите от тук.

Декларация за участие


Декларацията може да изтеглите от тук. Всеки участник в курса трябва да носи със себе си попълнена и подписана декларация.

Има ли изисквания към екипировката ми?

Препоръчително е носенето и използването на собствени лавинни уреди, сонди и лопати. Магазин "Stormshop" е партньор на БАССЕС и ще предостави по време на курса специализирана екипировка за лавинна безопасност - лавини уреди, сонди и лопати BCA

(Backcountry Access) за тези, които не притежават такива и изрично заявят желание за това.

Необходимо е всеки участник да има валидна планинска здравна застраховка. За участие в курса с предимство ще бъдат записвани хора, който до момента не са присъствали на подобен. Записването ще се извършва и по ред на заявяване на желание и потвърждаване. Местата са ограничени от броя на водещите.

Каква ще е таксата за участие? - 40 лв., за членове на БАССЕС - 35 лв. Тя може да бъде платена в бирария 1516 (карта на местоположението й) на 15.12 (вторник) от 20:00 до 22:00 часа (за предпочитане) или на място в хижата. Нощувката в хижата се заплаща отделно от участниците в курса. В хижата може да се ползва храна като супи и скара.

Как стои въпроса с транспорта?
- ще бъде изпратено съобщение до всички записани за курса, за да могат да се организират помежду си за пътуването и попълване на свободни места по автомобилите.

Как мога да се запиша?
- записването стартира на 13 декември. Краен срок - 17 декември 2009г. Изпратете мейл на aval@befsa.com със следната информация:
  • трите имена, възраст;
  • участвали ли сте до момента в подобен курс, къде, кога?
  • присъствали ли сте на лекция по лавинна безопасност, къде, кога?
  • притежавате ли лавинен предавател, сонда, лопата (избройте поотделно, за да знаем какво трябва да Ви осигурим като екипировка)?
  • телефон за връзка;
  • имате ли собствен транспорт и колко свободни места има в него?

Моля да пишете по възможност на кирилица и от личните си електронни пощи, тъй като те ще бъдат използвани за комуникация с Вас. На записаните ще бъде изпратено съобщение за потвърждение.

Начало - курсът започва в петък вечерта. Необходимо е участниците да се предвижат максимално бързо, за да има време да се подготвят списъците на участниците и да се направи запознаване с програмата. Умоляваме всички да се постараят да пристигнат в хижата до около 20:30. Пътят от София до ЦПШ е около 90 км. Разстоянието по пътеката се взима за около 50 мин. На участниците ще бъде изпратена допълнителна информация с инструкции и материали за предварителна подготовка.

И за финал на "новината" - Извиняваме са за това, че 19-ти официално е работен ден. По-късна възможна дата няма, все пак искаме да е преди да хванете пътя за снежните баири и курорти... А ние явно планираме дати по-отдалеч от правителството и не знаехме, че ще е работен ден... (пък явно усещахме, че чак сега ще падне сняг)
Публикуване на коментар

Великденска Епопея 2018 - идеята, маршрутът, планирането

Едно необичайно пътешествие от София към Тел Авив с еднодневка до Йерусалим, придвижване към Киев с преход към Чернобилска област и Приби...