сряда, 14 март 2012 г.

Елате на шествието: ДА СПАСИМ ГОРАТА ОТ ЗАКОНА!

Здравейте, 

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и други граждански групи ще проведат шествия и протести на 14 март (сряда) срещу готвените промени в Закона за горите. 

В София участниците в шествието се събират от 18,30 ч. до пилоните на НДК. Маршрутът е по бул. "Витоша" и ул. "Алабин" до пл. "Възраждане". 

В Пловдив шествието ще започне в 19 ч., а сборният пункт е пл. "Стефан Стамболов" (Копчетата) в посока ул. Райко Даскалов и Централни Хали. 

Във Варна протестът започва в 18 ч. на Козирката. 


Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Ако те се приемат: ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона и предполагат свлачища и наводнения най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната. ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частни икономически интереси.

Прочетете повече:

- Проектът за изменение на Закона за горите е на http://parliament.bg/bg/bills/ID/13785

- Алтернативните предложения на коалиция "За да остане природа в България" тук.

- Какъв е проблемът с промените в Закона за горите: http://forthenature.org/news/2287

- Популярни лица от сцената и екрана казват в три кратки клипчета своето мнение за горите и това, което всеки може да предприеме: http://www.youtube.com/user/forvitosha/videos Накратко, ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, нито развитието на туризма и ски спорта, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България – Банско, Витоша и Боровец. Нека не позволяваме това! Да бъдем отново заедно! Повече от преди! 

Носете си плакати, челници, фенери или чаени свещи в буркан, инструменти. Да бъдем шумни и в добро настроение!

Нека всеки доведе поне 5-ма приятели, за да покажем, че искаме умен бизнес, който да прави пари от запазена природа, не бетон!


Благодарим ви!

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...