понеделник, 19 април 2010 г.

Кой обича Витоша?

През последните месеци „Витоша-ски” АД вложи доста усилия в кампанията си „Аз обичам Витоша!” за да настрои общественото мнение в полза на своя проект за разширяване на ски-зона „Алеко”. Представянето на проекта като „зелен” или „екологичен” посредством премълчаване на екологични последици от неговата реализация, комбинирано с опитите за злепоставяне на Дирекцията на ПП „Витоша” и други противници на проекта бяха основните методи, използвани в кампанията.

За да покаже реалното въздействие, което разширяването на ски зоната ще окаже върху природата в парка, ДПП „Витоша” възложи извършването на експертна оценка за реализацията на проекта на база наличната информация. Предварителните резултати от оценката показват, че при изпълнение на проекта ще бъдат засегнати над 215 ха гори и земи от горския фонд, от които 35 ха вододайни зони и 180 ха защитени местообитания по Натура 2000. При реконструкцията или изграждането на нови съоръжения се очаква да бъдат изсечени над 42 ха гори, 10 200 куб. м. дървесина или 44 000 дървета, голяма част от които засадени през последните години (на мястото на унищожените от корояда гори) с труда и средствата на доброволци, екологични организации и частни компании.

Пълните резултати от анализа очаквайте скоро на тази интернет страница, а повече информация относно усилията на ДПП „Витоша” и нуждата от подкрепа на тяхната работа можете да намерите тук. Мнението на нашите партньори от БЕФСА и любопитна историческа справка за развитието на ски-спорта на Витоша можете да видите тук.

Източник на информацията: Инициативна група "Витоша"

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...