вторник, 6 октомври 2009 г.

„Месец на Рила” докарва планината в София

С фотографии, пърформанси и музика Рила слиза при софиянци.

След като софиянци масово започнаха да се качват на Рила, и най-високата планина на България реши да слезе в града.

Това се случва благодарение на „Граждани за Рила”, които поздравяват столичани с „Месец на Рила” – време, изпъстрено със събития – от фотография, през концерти до акробатично представление, чиято цел е да освежи представата за планината и да покаже по всякакъв начин какво не бива да се случва там.

Откриването на „Месеца на Рила” ще бъде на 7 октомври от 18.30 ч. пред Народния театър, където от петък насам минувачите могат да видят провокиращи надписи като „рециклираш ли си редовно възгледите?”. Летящ старт на събитието ще даде специално създаденият по повода пърформанс на акробатката Бенита Примо.

Експозицията пред Народния театър „Иван Вазов” представя фотографии от първия по рода си поход „Обичам Рила, ходя пеша”, който се състоя през месец август и по време на който 80 души изминаха пеша над 90 километра за 4 дни. Така ентусиастите доказаха, че не е необходима употребата на незаконен и опасен по технически причини лифт като този, който докарва на Седемте рилски езера дневно по 3000 туристи.

На 23 октомври в присъствието на представители на Столична община и дипломатическите среди с музикален съпровод ще бъде открита пък първата изложба в новата метростанция „СУ „Св. Климент Охридски””. Тя ще използва по нетрадиционен начин пространството в новата придобивка на столичани за подредбата на снимките. Изложбата ще представя фотографии от конкурса „Крайезерни безумия”, както и други фотографии.

Изкуство за Рила” е третото от поредицата събития и ще събере артисти – музиканти, актьори, жонгльори, куклени театрали, за да покажат, че подкрепата за Рила може да даде всеки по свой начин. То ще се състои отново в метростанцията в седмицата след 1 ноември.

На 24 октомври пък ще бъде официалното откриване на третата част на фотоизложбата в Халите.

Слизането на планината се налага като крайна, но не и неприятна мярка, за да бъдат чути и нейните нужди. Съвременният човек експлоатира природата и гледа на нея като на дойна крава, забравяйки зависимостта си от нея. След пускането на незаконния лифт от х. „Пионерска” до х. „Рилски езера” посещаемостта в един от символите на страната се увеличи неимоверно, което предизвика за първи път замърсяване на някои от езерата. Недобросъвестните и несъзнателни туристи изхвърлят в девствения парк всякакви ненужни тям отпадъци, което прави положението още по-сериозно.

Цялата инициатива се осъществява с подкрепата на Столична община, печатница „Атера дизайн”, магазин за художнически материали „Слънчоглед” и с десетките доброволци на „Граждани за Рила”.

За контакти:
Магдалена Славова, „Граждани за Рила”, тел. 089 6628958
Вера Петканчин, „Граждани за Рила”, тел. 089 9385859

--
Кампания "За да остане природа в България!"
http://forthenature.org/

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...