петък, 25 март 2011 г.

Да изчистим България за един ден

Почистването на София е първата стъпка от мащабната и социално значима кампания на bTV "Да изчистим България за един ден”. Най-популярните лица в българския ефир ще дадат личен пример, като само за ден ще почистят столицата. Само за ден може да бъде решен проблем, който се трупа с години и bTV и общината предлагат решение. Датата е 9 април.

Инициативата "Да изчистим страната за един ден" е най-мащабната у нас до този момент - зад нея стои не само bTV, но и голяма част от общините. Подобни кампании са осъществявани в десетки държави, част от които по-бедни от България. Почистването на столицата ни е крачката към цялостното почистване на България.

Указания за гражданите за почистването на София

Списък с адресите на пунктовете, откъдето можете да се сдобиете с помощни материали за чистенето на София - вж. тук.

Списък с местата за почистване от доброволци - вж. тук

Списък с паркове за почистване и необходимия брой доброволци - вж. тук

Пролетното почистване в столицата тази година е от 4 до 21 април. Столичната община напомня на гражданите, че:

Почистването и поддържането на междублоковите пространства и прилежащите части на жилищните сгради е тяхно задължение;

Събраните от почистването отпадъци да се поставят в съдовете за битови отпадъци или в чували до тях с изключение на едрогабаритните;

Едрогабаритните отпадъци (дивани, канапета, фотьойли, санитарен фаянс, тоалетни чинии, матраци, дюшеци и др.) да се поставят до съдовете за битови отпадъци;

Рязането на дървета и кастренето на клони да се извършва само след разрешение от районната администрация или дирекция "зелена система” при Столична община, съгласно чл. 44, ал. 1 от Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на столична община;

Изрязаните храсти и клони при почистването да се оставят в зелените площи на удобно за извозване място, а не до съдовете.

За предаване на събраните рециклируеми отпадъци като:
Хартия, стъкло, пластмаса и метал гражданите на столицата да се обаждат предварително на фирма "Полисхарт” на тел. 0885 75 37 94.

Излязло от употреба електронно и електрическо оборудване на фирма "Елтехресурс” на тел. 0800 14 100 или 0885 77 00 41;

Информация и сигнали гражданите да подават на телефона на оперативния център на Столичен инспекторат - 987 55 55

Доброволците могат да се записват на телефон 9377 502

2 коментара:

Emil A. Georgiev каза...

Много хубава инициатива, но ще е хубаво, ако тя се институционализира и се провежда редовно всяка седмица...

Михаил каза...

Това във файла са адресите на инспектората по райони. В самия инспекторат ли могат да ни снабдят с малко чували и ръкавици. Пред блока ни има пространство от няколко декара и е заринато с боклук, ще е убаво да се изчисти, но поне чували и ръкавици са нужни.
Защото мястото е общинска земя, не междублоково пространство (даже Бойко искаше по едно време да си слага залата там) и поне като общината не се грижи за него, може да ни помогне ние да се погрижим.

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...