събота, 10 юли 2010 г.

Къмпинг 'Корал' – вижте го за последно


А на времето живеехме в дълбоко невежество - когато спасителите вдигнеха черно знаме, ходехме да плуваме на неохраняемия къмпинг "Корал", без да знаем в какъв "рай" ще се превърне един ден...

Преди 20 г. там имаше просторен плаж, чисто море и няколко палатки. Скалите от юг го криеха от Лозенец, скалите от север – от къмпинг „Юг”, наричан още "чешкия" (с най-вкусните пелети и шарените, модерни плажни дюшеци на чехите - продаваха ги за по 20 лева преди да си заминат).

Преди 10 нямаше нищо – „чешкия” тънеше в разруха и на плажа се къмпираше диво, на мода излизаше кайта.

Преди две години на носовете на скалите в посока Лозенец се издигнаха скелетите на нови хотели – високи,масивни постройки на метри от брега (строежите започнаха преди влизането в сила на закона за черноморското крайбрежие). Малкият размер на плажа на к-г „Юг” беше компенсиран с голям хотел. Тази година би трябвало да посреща така необходимите ни туристи (и да изхвърля отпадъците им познайте къде…)

На километър в южна посока е мръсният и пренаселен плаж на Лозенец, на три километра на север много мръсният китенски плаж. Обаче на „Корал” водата дори и миналата година беше прозрачна.

И сега, след цялото това лутане и пропиляване на ресурси нещата си отиват на мястото. Къмпингът намира истинското си предназначение в полза на местните хора, България и европейската интеграция – българо-австрийско дружество инвестира десетки милиони евро в построяването на ваканционното селище "Корал Резиденс" (Coral Residence Resort).

Комплексът щял да има пълна инфраструктура – СПА център, сграда за обществено обслужване, заведения за хранене, тенис кортове, открити и закрити басейни, тенис и баскетболни игрища, търговска част. В близост до него ще има голф комплекс. Инвеститорите са поискали съдействие от местната община за намиране на подходящ терен и закупуването на още около 400 дка за изграждането на голф игрище по-навътре в планината, което да се използва комплексно с ваканционното селище и да работи целогодишно.

Друг комплекс на дружеството е „Оазис”. Едноименният къмпинг, този път на юг от Лозенец, вече не съществува. На негово място има изграден курортен комплекс. Предполагам, че и той носи характеристиките „ниско строителство, екологичен, съобразен с релефа”.

Прави са от „Нова Пропъртийс” – ставаше въпроса за единствената по рода си земя в Лозенец.

Няколко снимки за довиждане от Wikipedia и агенции за недвижими имоти на блога на Bluelink

Част от правните основания всеки да може да строи каквото си иска на "Корал":

Заповед № РД-1030 от 11 август 2003 г. на министъра на околната среда и водите за заличаване от регистъра на защитените територии природната забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, област Бургас:



ЗАПОВЕД № РД-1030 от 11 август 2003 г.

На основание чл. 42, ал. 5 във връзка с чл. 41, т. 1 и чл. 42, 

ал. 4 от Закона за защитените територии поради необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му:

1. Заличавам от регистъра на защитените територии природна забележителност "Блатно кокиче в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, област Бургас, обявена със Заповед № 4051 от 29.ХII.1973 г. на министъра на горите и опазване на природната среда (ДВ, бр. 29 от 1974 г.) с площ от 0,5 ха и заведена в Държавния регистър на защитените територии под № 142.

2. Промяната да се отрази в Държавния регистър на защитените територии.

Зам. министър: Николай Куюмджиев

1 коментар:

Анонимен каза...

Мамката им долна ал4на !!!!

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...