четвъртък, 24 септември 2009 г.

EARTHDANCE SOFIA 2009

Tази година фестивалът няма да се проведе на открито. За всички съпричастни на идеята зад Earthdance организираме малко събитие на 26 Септември в София. Причините – финансовата криза и прекалено късната дата за провеждане на фестивал на открито на нашата географска ширина.

Заповядай на 26 Септември, след 21.30 в завода на адрес София, ул. Черковна 28 (виж картата за подробности).

Входа е 10 лева, като 50% печалбата се предоставя за благотворителни цели.

МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ/ LOCATION
EARTHDANCE 2009 FLYER
МУЗИКА/ MUSIC

First Room

Sofia Monks (Live)

BULGAR BUGLAR
(DJ Phoenix feat. SKiller)
(Zion Lions)

Emil Prize btb KickOn
(Camp Sessions)

DJ Stoyan feat. Paff
(Play Events)

Error Beauty
(ZvukEd)

PascOff

Second Room

YOZ

Tulpa (Live)

VoV
(Magrathea)

Kliment (Live)
(Electric Dream, Armospheric)

Dina & Shev
(Elestial Records / Macedonia)

Tag
(Magrathea)

ИДЕЯТА ЗАД EARTHDANCE
Основан през 1996, Earthdance - Глобалният фестивал за мир – се разви за 11 години до такава степен, че днес това е най-голямата музикална проява, която се провежда едновременно в целия свят. Earthdance е определен от културната общественост като „музикалната подкрепа” за новото хилядолетие. Мисията на Earthdance е да обедини множество участници по целия свят, които подкрепят хуманитарни, екологични и културни инициативи чрез глобалния език на музиката и танца.Тази международна инициатива се изгражда от голям брой неправителствени организации, музикални агенции, както и от обикновени хора. За целта всеки град, който участва, трябва да организира културно мероприятие, което да подпомага благотворителна кауза. До момента на международно и местно ниво са подкрепени множество идеи, включващи правата на децата, на коренното население в различни райони, международното развитие и подпомагане, защитата на околната среда и мира, етническата и религиозна търпимост и толерантност. Началото на Earthdance е дадено през 1996 година в САЩ от американския артист и музикант Крис Декер. От тогава събитието набира огромна популярност: над 1 милион участници в повече от 360 града в над 70 държави, около 1 милион уникални годишни посещения на официалната Интернет страница, над 600 милиона коментари, отзиви и снимки в световната преса и повече от 1 милион американски долара, дарени на местни и международни фондации. Международният успех на Earthdance се дължи до голяма степен и на “Интернет революцията”, доказвайки до каква степен глобалното пространство би могло да помогне за обединяването на усилията на хиляди хора по цял свят, насочени към хуманитарни цели. През 1999 Earthdance осъществи едно от първите по рода си Интернет излъчвания от 12 града едновременно. През 2004 броят на събитията, предавани през интернет, е 36, като един от тези градове е София. Ключов момент за всяко едно от тези събития по света е „Молитвата за Мир” – композиция, написана специално за Earthdance, която звучи по едно и също време в целия свят – символ на обединението на всички култури в една глобална.

EARTHDANCE БЪЛГАРИЯ
Earthdance 2004
За първи път България се присъедини към благотворителната инициатива в подкрепа на хуманитарните цели - Earthdance. Фестивалът се провежда едновременно в над 50 страни и има за цел да обедини младите хора в името на природата и мира. Първото издание на този фестивал в България се проведе в клуб "Но", Народен театър "Иван Вазов". Конферентната видео връзка даде възможност това събитие да бъде максимално интерактивно и глобално. Имахме възможността да почерпим от енергията на фестивала в Токио и минути по-късно да хвърлим поглед на плажа в Рио Де Жанейро. Музиката сплотяваше посетителите и без думи ги запозна с идеята Earthdance. Събраните средства от събитието бяха дарени на "Дом за деца, лишени от родителски грижи - Драгалевци".

Earthdance 2005
Второто издание на фестивала в България се проведе в клуб "Scream". Постарахме се да създадем приятна обстановка и екипът от декоратори преобрази клуба. За гостуващ DJ поканихме Oliver Prime от Австрия. И този път осъществихме видео мост с паралелно провеждащите се партита по света, като събитието се предаваше на живо в интернет. 400 души се включиха в инициативата, а средствата от входните им билети помогнаха на каузата на Червения кръст в подпомагане на пострадалите от опустошителните наводнения през лятото на 2005. Молитвата за мир отново бе кулминационен момент на събитието и обедини енергията на хората в клуба. Този момент резонира дълго след партито и организаторите получиха зелена светлина Earthdance да се превърне във фестивал през следващата 2006.

Earthdance 2006
За първи път в България и за последен (засега) организирахме парти на открито в сърцето на Витоша. Tретото за България издание на световния фестивал Earthdance се проведе на 15ти, 16ти и 17ти септември. На 10 минути пеша от Златните мостове, в красивата местност пред хижа “Момина скала” се събраха общо около 2500 човека за всичките 3 дни от фестивала, дошли да се забавляват и едновременно с това да научат много за екологичните проблеми на Витоша. Наред с музикалната програма се проведоха и различни пърформанси, изградиха се декори, места за почивка, къмпинг, както и зона за уъркшопи, където се състояха семинари на тема екология и фотография.Благодарение на успеха на предишните две издания и популяризирането на идеята "Earthdance", фестивалът получи подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта в лицето на г-жа Весела Лечева, природен парк "Витоша", Столична община, природозащитни и екологични сдружения и фирми. Специални гости на фестивала бяха DJ Tarkan (Турция), носител на наградата “Най-добър DJ на Турция” за 2003, 2004 и 2005, гръцкият DJ V-Sag, определян като 23-годишния музикант-чудо на Гърция, DJane Sirikit (Германия) и изгряващата прогресив звезда на западната ни съседка - Kikola (Македония), както и повече от тридесет групи, изпълнители и ди-джеи в областта на електронната музика, сред които няма как да не отбележим пионерите в българската етно – електроника: Kliment и Булгаро. На международната страница на фестивала се осъществи конферентна аудио-видео връзка с голяма част от провеждащите се в над 300 града в повече от петдесет държави прояви. Много от хората, посетили фестивала, доброволно се включиха в почистването на поляната, така че туристите, посещаващи хижата през следващите дни, да не забележат, че е имало голямо музикално събитие. Събраните от фестивала средства бяха дарени на Природен парк Витоша за закупуването на дървета и с помощта на доброволци те бяха залесени на 21 Април 2007 (Денят на Земята) близо до хижа „Момина скала”. Earthdance 2006 беше първия инициатор на засаждането на дървета в обезлесената част на Витоша, поразена от бръмбара “корояд”. Затова и получихме правото да кръстим “нашата” нова гора в кадастарния план на планината – “Гората на Earthdance”.

Earthdance 2007
Този път избрахме нова локация – бивша военна база в полите на Витоша, над село Кокаляне. В рамките на три дни българската публика отново стана свидетел на уникален по рода си фестивал, който задмина по мащаби първия Earthdance на открито. Построихме две сцени украсени в стилистиката на най-големите Earthdance фестивали по света. Специялният гост на събитието беше Banco De Gaia – артист дал началото на развитието на електронната музика. Феновете ще запомнят двата му уникални сета – първият в разгара на вечерта и разбира се финалният сет на фестивала, който изкара на бял свят най-доброто от Banco De Gaia, което и сме свикнали да чуваме от него. Другите специални гости бяха отново гръцкия DJ V-Sag и неговия сънародник, резидент в Ибиза – урагана El Nino.

Earthdance 2007 продължи традицията от 2006 и отново подари на Витоша нови 500 дървета смърчова гора. Earthdance 2008 Пак избрахме нова локация – природния феномен Проходна пещера. За петото поредно издание организаторите предоставиха на публиката една уникална по рода си концепция, вдъхновена от избраното място за провеждане на фестивала – района около пещера „Проходна”, намираща се до село Карлуково, община Луковит.

Фестивалното място бе обособено на няколко зони. Първата бе главната сцена, разположена пред пещерата, на която свириха македонския гуру на електронния и филмов звук – Кирил Джайковски, който през 2006 година покори главната сцена на Exit в Нови Сад, българските групи Pistamashina, Pumpkin Temp, Skiller, 1000 Names, Quantone, Microwave, Kliment, Dickie, както и DJ-ите Kink, Zenk, Laylla Dane, Error Beauty, Passcoff, Acidtrip, Stoyan, DJ Phoenix, SoulSlept и други. За съжаление времето се оказа неблагосклонно към фестивала и предложи на посетителите почти непрестанен тридневен дъжд. Въпреки това над 550 души се престрашиха да пропътуват 110 км от София, за да се присъединят към фестивала.

Като част от благотворителната кампания в началото на пролетта на 2009 Витоша – белите дробове на София задишаха с нови 1000 смърчови дръвчета. Така с помощта на Earthdance днес унищожената гора на Витоша в района на Златните мостове е напълно възстановена.

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...