вторник, 22 април 2008 г.

Световен ден на Земята - зов за помощ

Изменението на климата за трета поредна година е водеща тема на международната кампания посветена на Деня на Земята - 22 април 2008 г., организирана от Международната мрежа за Деня на Земята.

Тазгодишните прояви по повод на Деня на Земята се очаква да бъдат най-внушителните, откакто се отбелязва този ден (1970 г.). От Токио до Того – милиони хора по света от над 170 държави ще се обединят под мотото за 2008 г. – „Климата: зов за помощ”.

Тригодишната глобална кампания фокусира вниманието на международни и държавни институции, на бизнеса и неправителствени организации, на милионите хора по света върху проблемите свързани с изменението на климата и ги призова за конкретни действия.

Изменението на климата вече е реалност и оказва своето влияние върху цялата планета. Прогнозите за изменението на климата показват, че то ще продължи и ще предизвиква световни катаклизми, свързани с водата, земята и въздуха.

Ако не бъдат предприети координирани действия в рамките на цялата планета за намаляване емисиите на парникови газове, глобалната средна температура на повърхността на Земята, в сравнение с 1990 г., може да се увеличи средно с около 3 С° или 4 С° до 2100 г. За сравнение, преди около 15 000 години е било необходимо затопляне с около 5 С°, за да започне на планетата бавната промяна от последния ледников период към днешните климатични условия. Учени прогнозират, че ако емисиите на парникови газове не се намалят значително, ледената обвивка на Гренландия най-вероятно ще се изпари в рамките на следващите 50 години...

Друго предвиждане е увеличението на валежите от дъжд и сняг в някои райони на света и намалението им в други, като по този начин ще има наводнения и суши. Екстремалните метеорологични условия, като горещи вълни, ниски температури, торнадо, вятърни бури, тайфуни, виелици и други също ще зачестят. С покачването на морското ниво ще има наводнения по по-ниските земи покрай океани и морета, населени от милиони хора. Някои от тези региони могат да останат наводнени завинаги. Наводненията ще доведат до по-бързо разпространение на болести, свързани с водата, както и до изчезването на много животински и растителни видове.

Изменението на климата засяга не само природата, а и нашето здраве, ежедневие, икономика, култура.

Учените са единодушни, че тенденцията към затопляне на климата не може да бъде спряна, но нашите общи усилия за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, могат да забавят този негативен процес, което да предостави на биологичните системи и на човешкото общество повече време за адаптация.

Ето защо кампанията на Международната мрежа за Деня на Земята обучава и мотивира за действия всички нива на обществеността.

1 коментар:

svine.comPLEX каза...

добре казано, Оги... Подкрепям те напълно, щото за жалост си прав. Между другото, аз съм Александър и таман добавих линк към твоя блог в моя: xbizzit.blogspot.com
ако ти е интересно, влез. Не е особено сериозен и актуален, но може би, поне, е леко забавен, хе-хе...
Приятно прекарване в Бразилия и да разправяш после... И весели празници:)

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...