сряда, 1 февруари 2012 г.

Европейска гражданска инициатива

През април 2012 г. стартира Европейската гражданска инициатива – първият транснационален инструмент за пряка демокрация, който дава възможност на гражданите на Европейския съюз да участват в европейските политически процеси, като инициират дадено законодателство. 

За целта е необходимо да бъдат събрани 1 милиона подписа от минимум 7 държави-членки на Европейския съюз (всяка държава има различна квота, за България тя е 12 250 подписа). Ако Европейската гражданска инициатива обхваща тематика в сферата на компетенции на Европейската комисия и необходимите подписи бъдат събрани – европейските граждани имат право да изложат своите доводи пред Европейския парламент относно инициираното от тях законодателство. В последствие Европейският парламент и Съветът решават дали да прокарат съответното законодателство. 

Реализирането на Европейската гражданска инициатива е дълъг и изпълнен с трудности процес, отнемащ повече от година усилен труд, мобилизация на гражданите, финансови ресурси, а в последствие Европейският парламент и Съветът може да откажат да прокарат предложената законодателна инициатива. Въпреки това Европейската гражданска инициатива ще създаде диалог и ще доближи европейските граждани до политическите процеси в Съюза. 

По инициатива на Работната група по демокрация, Federation of Young European Greens (FYEG) започва кампания, която цели да информира гражданите относно Европейската гражданска инициатива, да насърчи диалог и сътрудничество между различни зелени младежки организации в тази сфера и дори да подкрепи дадена Европейска гражданска инициатива, защо не и на ЗЕЛЕНА тематика. 

За повече информация вижте сайта на FYEG и попълнете нашата анкета на www.fyeg.org/ecicampaign 

Гледайте нашето кратко видео с обща информация и насоки на инициативата:
Публикуване на коментар

Великденска Епопея 2018 - идеята, маршрутът, планирането

Едно необичайно пътешествие от София към Тел Авив с еднодневка до Йерусалим, придвижване към Киев с преход към Чернобилска област и Приби...