Случайно или не - линкът от Йоанна Павлова ми навлезе в полезрението, хареса ми начинът на приготвяне и реших да експериментирам.
Четейки съставките реших да избегна използването на прясно мляко и го замених с домашно приготвено ядково мляко от кашу.
Друг
детайл при приготвянето се оказа препоръката печенето на е на фурна с
вентилатор. Моята не разполага с такава функция и за следващия път ще си позволя да удължа печенето с няколко минутки.
Също
така при приготвянето на крема използвах купешко цедено кисело мляко, от
което не останах доволен и следващият път ще си го изцедя сам.
Бих
потърсил алтернатива за желиране с цел замяна на свинския костен
желатин с алтернативен желиращ агент - за предпочитане от растителен
произход без неясноти около полезността му. След няколко приятелски съвета и проучване стигнах до идеята за използване на агар-агар (екстракт от червени и кафяви водорасли).
И последно
се досетих, че не разполагах с хартия за печене и блата беше директно в
тавичката, която фино намазах с гхи преди за залея. Нямаше слепване и
трудности при оформянето. Благодаря на баба Катя за споделената тавичка.
Крайният
резултат е много добър, като при следващата направа на тортата ще
обърна внимание върху горепосочените детайли, с цел постигане на
по-добре опечен блат, по-гъст и твърд крем.
Оригиналната рецепта от Йоанна без моите модификации е по-долу:
За блата:
1 ч.ч овесени ядки
1 ч.ч пълнозърнесто брашно
2 яйца
50 гр. кафява захар
1 ч.ч прясно мляко
1 бакпулвер
1 щипка канела
За крема:
600 гр. цедено кисело мляко
6 с.л мед
1 пакетче желатин - 10 гр.
пакетче филирани бадеми
За ябълките:
3 зелени ябълки
50 гр. кафява захар
1 ч.л канела
Овесените ядки се заливат с горещото мляко и се оставят леко да набъбнат. В купа се смесваме останалите съставки за блата и разбъркваме. Накрая прибавяме и овесените ядки. Сместа се разпределя във форма за торта (26 см), покрита с хартия за печене и се пече в загрята на 180⁰ С фурна, с вентилатор, за 15 минути.
Обелваме ябълките и ги настъргваме. Към тях добавяме кафявата захар и канелата. Разбъркваме, покриваме с фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника. Цеденото кисело мляко се смесва с меда. След което разтваряме желатина с 6 супени лъжици вода и оставяме да се желира. На водна баня се разтопява желираната смес и се изсипва в цеденото мляко.
Когато блатът е готов го оставяме да се охлади и отстраняваме хартията. Отгоре се разпределяме ябълките, заедно с техния сок (той ще напои блата). Притискаме добре с лъжица. Заливаме с млечния крем. Оставяме за 2 часа в хладилник и после поръсваме с бадемите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар