четвъртък, 18 март 2010 г.

Българската история се пише от полковници под диктовка на турски генерали!?

Министерството на отбраната информира, че при българския военен контингент в Афганистан е била спряна презентацията, подготвена по случай националния празник на България - 3 март. Презентацията е спряна заради израза "турско робство", който разгневил бригаден генерал Левент Чолак, командващ подразделението, в рамките на което влиза нашият контингент. Полковник Лилов, командир на българския контингент, отстранява от заеманата длъжност майор Благоева, която е изготвила презентацията поради допусната „терминологична грешка” и „национализъм”.

Зелена партия счита, че министърът на отбраната - Аню Ангелов, трябва да излезе пред българската общественост и да обясни - от кога националният ни празник - 3 март, не е дата на освобождението на България от турско робство!? Даже и да не се харесва термина на някои в чужбина, това е оценката на българския народ за годините, когато правото на самоопределение е било отнето, а личното му достойнство - стъпкано.

Това, че българските военни имат смачкано самочувствие не означава, че някой им е дал правото да унизяват достойнството на собствения си народ. Само той има правото да определя кои са му националните празници и какво е тяхното съдържание и значение!
Публикуване на коментар

Великденска Епопея 2018 - идеята, маршрутът, планирането

Едно необичайно пътешествие от София към Тел Авив с еднодневка до Йерусалим, придвижване към Киев с преход към Чернобилска област и Приби...