събота, 18 април 2020 г.

Бабиният козунак от едно време

По време на извънредното положение и около Великден времето ни е неограничен ресурс, подходящ за самоусъвършенстване и учене. В групата от курса по “Дигитален маркетинг” към SoftUni Digital, стана дума за козунаци и една колежка сподели две три снимки. Аз се вдъхнових и поисках рецепти - тя сподели, че ползва хлебопекарна и все пак получих 3 варианта за приготвяне. Избрах тази, като малко я адаптирах по свой вкус и възможности. Няколко човека ме питаха и я споделям сега :)

1 кг. брашно - не намерих брашно тип Козунак и използвах тип Екстра
6 бр. яйца - не успях да се сдобия с домашни и ползвах купешки
200 г. масло (или 1:1 масло и олио) - използвах само едно пакетче от 125 гр. Не се пестете
200 г. бяла захар
1 кубче жива мая - на пакетчето пише за колко килограма брашно е това количество
250 мл. прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция - добре измих лимона с препарат
1 с.л. ром (или есенция) - не разполагах с такива бадеми или орехи за украса - аз използвах орехи
1/3 ч.ч. стафиди - добре ги измих и подсуших щипка сол
1 бр. яйце - за намазване преди печене

Пресявате брашното в чист леген. Отделно от него се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавя и лимоновата кора (есенция) и лъжицата ром (есенция). Затопляте млякото до малко повече от телесна температура – трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани. 

Подготовката за козунака и съставките на масата

В легена, в който сте пресяли брашното, оформете кладенче, в което изсипвате яйчената смес и млякото с маята. Замесете тесто, като добре месите, докато сместа не стане напълно хомогенна. В началото може да се образуват бучки, но това е напълно нормално и не бива да се притеснявате. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално тесто. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. 

Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. След като получите тестото, сега трябва да се вкара маслото в него. Това става като предварително се разтапя, без да се запържва. Разстилате тестото в легена, и започвате да мажете с маслото. След като намажете един път, зазамесвате тестото, за да поеме маслото. След това пак се разстила, пак се маже, пак се замесва и така докато маслото свърши.

Продълговатият замесен козунак след като е втасал и готов за печене

Тавичките облякох с хартия за печене, за да не се загуби коричката след печене. 

Кръглият замесен козунак след като е втасал и готов за печене 

Това е метода, по който се образуват прословутите конци на козунака. След като сте измесли тестото го оставяте, за да втасва на топло. Оставяте го докато удвои обема си. Когато е готово вече може да проявите въображението си и да оформите козунаците, както желаете. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с орехи, бадеми или каквото предпочитате, намазват се с яйце (така не загарят), после се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180С и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят. 

Продълговатият козунак е вече готово бижу

Тъй като във фурната нямах място за двете тави едно временно, кръглият козунак втаса малко повече и се опита да избяга от тавата :) 

Кръглият козунак е вече готово бижу

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...