петък, 6 август 2010 г.

ДА СПАСИМ ИРАКЛИ СМУТИ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

ДА СПАСИМ ИРАКЛИ СМУТИ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ, В КОЕТО ОБЩИНА НЕСЕБЪР, РИОСВ БУРГАС И ИНВЕСТИТОРИ ГОТВЯТ ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ПЛАЖА

3 НОВИ ИНВЕСТИЦИОННИ НАМЕРЕНИЯ ЗАПЛАШВАТ УНИКАЛНИЯ ПЛАЖ

В изключително "демократична" обстановка на плажа на Иракли, в кръчма в северната му част, на маса, която не позволява включването на други страни от предварително заявените като обикновени граждани, се проведе "Общественото обсъждане" за 3 нови инвестиционни намерения в местността "Шапката" в района на Иракли. Локацията е точно по средата на плажната ивица,а проектите предвиждат 360 легла легова база, при липса на инфраструктура и яснота откъде ще идва водата за "озеленяването" с "еко" райграс.

Несъобразен с невалидността на ТУП-а на община Несебър, проекта предвижда 20 процента застрояване и "малки ветрогенераторчета" в Натура 2000 - местност.

Гражданска група Да спасим Иракли смята, че безотговорността от страна на РИОСВ Бургас и община Несебър, които не виждат "никакви пречки" пред случването му, е престъпна и се нуждае от санкции. Доказалата се като една от най-корумпираните в страната общини, Несебър има дълг към страната ни след унищожаването на огромен процент от дивата природа в границите й, който може да изплати само и единствено чрез рекултривация и ограничаване на застрояването, а не подновяването му. Друг парадокс, който озадачава гражданите, е и естеството на бизнеса, който в най-голямата криза за строителния бизнес решава да инвестира в строителство.

Опорочената оценка по ОВОС от подкупни специалисти е предизвикателство не само на Иракли, наглостта този път обаче стига дотам, че защитени дървесни видове (цер и благун) са наричани "храсталаци", а наличието на защитени видове костенурки се отрича, за да се даде зелена светлина на проекта.

Смятаме, че държавата начело с МОСВ и общинските власти в Несебър са длъжни да спрат това безобразие преди да е твърде късно. Гражданска група Да спасим Иракли е готова да защити гражданските си права по всеки позволен от закона начин, ако това не се случи.

Публикуване на коментар

Великденска Епопея 2018 - идеята, маршрутът, планирането

Едно необичайно пътешествие от София към Тел Авив с еднодневка до Йерусалим, придвижване към Киев с преход към Чернобилска област и Приби...