понеделник, 4 септември 2017 г.

Да си сътворим гхи в домашни условия

През последните месеци осъзнато се опитвам да огранича консумацията на млечни продукти, макар да нямам проявено неразположение към тях. Избирам да не пия прясно мляко, защото особено купешкото (с трайност месеци наред), не съдържа нищо полезно в себе си. И в природата няма бозайник, който да пие мляко в зряла възраст. 
 
В търсене на балансиран подход се докоснах до един процес за приготвяне на пречистено масло – т.нар. гхи. Оказва се той не е никак нов. Баба ми си спомня как нейната баба е пречиствала масло в домашни условия без сложна технология.
 
От прочетеното научих доста - пречистеното масло гхи се използва широко в националната кухня на Пакистан, Индия, Бангладеш, Непал и Шри Ланка. Традиционно, маслото се произвежда от краве мляко, като се пречиства посредством преваряване за определен период от време. С това се премахва холестерина и млечния белтък. Гхи има кехлибарен прозрачен цвят (в разтопено състояние) и лек сладък аромат на орехи.
 
Маслото гхи има висока точка на задимяване (250ºС), т.е. при пържене с него няма да има образуване на свободни радикали. Направено от краве мляко, в процеса на пречистване на маслото се премахват млечните протеини и примеси. Това е причината повечето хора с непоносимост към лактоза или казеин да не проявяват алергични реакции след неговата консумация.
 
Гхи е източник на мастно разтворими витамини – А, D и Е както и на линолеова киселина. Гхи е подходящо за готвене, пържене, приготвяне на сладкарски изделия и печива. 
 
В магазините вече има множество вариации и разфасовки на гхи. Първата ми покупка бе от арабските магазини на Симеон - метална кутия от 500 гр. за 10 лева. Вкусно ми беше и все пак имаше някакви добавки за аромат и подобряване на структурата му. 
 
Прочетох малко повече, порових се и дойде моментът да опитам сам да приготвя гхи у дома.
Избрах краве масло “Добрев”, което според етикета е висококачествен продукт с мин. 82% масленост. Произведено по автентични рецепта и стандарт, то е предпочитано заради сметановия си вкус и отлично качество. Съставът му е прост - сметаново масло от прясно пастьоризирана сметана. Много ми хареса че, маслото е продукт без консерванти!
 
Загрях котлона, разопаковах двата пакета и разтопих 440 гр. сурово масло. Котлона беше на минимум. Процесът изисква търпение, внимание и усет. В началото мазнината има плътен кремав цвят, като в процеса на варене се изпарява водата и в образувалата се пяха с решетъчна лъжица се отделят млечните протеини. Необходими са около 45 минути за цялостното приключване на процеса.
 
Дотук добре. Следва да оставим леко да застине и да прецедим в стъклен буркан. Не бива да чакаме напълно изстиване, защото маслото се сгъстява и преминаването през цедката е още по-трудно до невъзможно. Аз използвах един от пластовете на кухненска салфетка, макар и този метод да отнема много време. 
 
Препоръчително е да се изчака пълното изстиване на маслото на отворен буркан, за да се освободи остатъчната влага и по този начин се увеличава трайността на гхи. При мен не се задържа дълго, тъй като вкусът и полезните му качества не допускат да остане в хладилника повече от месец.
 
В крайна сметка с вложени около 6-8 лева в закупуване на масло, един час на печката и прецеждане от 440 гр. масло се получиха около 320 гр. прекрасно гхи. 
 
Струваше си чакането.
 

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...