четвъртък, 17 август 2017 г.

Кекс без брашно, мляко и захар

Вече имах няколко опита от това произведение и се получава добре. Последния ми опит провокира всеки, който опита да поиска рецептата. Споделям в пост тук.

И преди самата рецепта да покажа визията, за да прецените дали да експериментирате.

Кексът без брашно, мляко и захар има следните препоръчани и основни съставки, които под една или друга форма претърпяха моите корекции и адаптация:

Домашни яйца – 4 броя
Добре узрели банани – 3 броя
Фурми – 10 броя или 2-3 лъжици петмез от фурми - може и комбинация от двете, за да има и малко от люспите, които създават приятно усещане при дъвчене
Орехи, натрошени неравномерно в хаванче – 150 грама
Бакпулвер – 1 пак от 10 грама
Сусамов или друг тахан по избор – 2 с.л.
Мед – 1 с.л.
Какао или рожков – 1 или 2 с.л. по ваш вкус
Една есенция ванилова или едно малко пакетче ванилия
Половин чаена лъжичка канела 50 мл. слънчогледово олио

Изчистете фурмите от костилките, обелете бананите и ги нарежете на едро. Смесете всички съставки и намачкайте, за да има неравномерна консистенция. Сипете във формата за кекс с отделящо се дъно, която предварително сте намазали с хубаво масло или гхи.

Слагате във фурната и тогава включвате на 200 градуса. Пече се около 30-45 минути. Можете да проверите с дървена клечка дали е готов, когато дървената пръчка излезе суха. Извадете от фурната, оставете да изстине и тогава нарежете за поднасяне.

Оригиналната рецепта е заета от poleznite.com
Публикуване на коментар

Да си сътворим гхи в домашни условия

През последните месеци осъзнато се опитвам да огранича консумацията на млечни продукти, макар да нямам проявено неразположение към тях. Из...