сряда, 25 януари 2012 г.

Походът „чайче и снегоходки” ще се осъществи!


Автор: Михаил Михов
Редакция : Оги Ковачев

Привет старопланински снегоплаватели, ако получавате този мейл, вероятно сте запланували зимно приключение в страната на мечо пух и дивия Прасчо. Може би това е точно Балканът, който пази своите тайни. И ги пази особено добре през зимата. Искам да ви предупредя, че все пак, въпреки многото сняг, и наклонените терени, походът „чайче и снегоходки” ще сеосъществи. Малко информация и подробности: В петък се срещаме в София на паркинга пред стадион Васил Левски в 15:45 часа, за да тръгнем в 16:00 часа. Оттам, потегляме с наш транспорт към Троян и село Шипково.

След като се опаковаме и нахлузим снегоходките, тръгваме из горите и ходим около 2,5 часа по тъмно. Трябва да си носим челници. Ако човек има резервен, няма да е излишен - както човека, така и челника. Ще стигнем към 22:00 часа (плюс минус, умножено и делено...) и на следващия ден ще тръгнем раничко, защото ни очаква по-дълъг преход. В двете хижи -Васильов и Ехо ще има по един вид супа. Чай безплатен и кафе. Другата храна си я носим ние. Групата е големичка - към 33 човека, така че ще трябва да сме организирани и съобразителни спрямо цялата група. Има незапомнени количества сняг по всички планини и със сигурност нашият маршрут няма да е утъпкан, така че се очаква едно истинско пъртино-парти тези дни. :-)

Застраховки: много полезно е всеки да си има планинска застраховка. Групова няма да си правим, защото голяма част от хората вече имат лични годишни застраховки. Едно място, където за минути те застраховат, е магазини Стената. За 3 дена ще е към 3 лв. на човек. За какво служи планинската застраховка – ами ако ни издирва планинска спасителна служба, ако организира акция заради някой човек, и този човек вземе че оцелее и дори след това има финансова ликвидност, ще трябва да си заплати услугата по спасяване на живота, която може да е над 1000 лв. Със застраховка си платил предварително за услугата. Носете си термуси с чай, якета за слънце и очила за дъжд, гети обезателно, щеки - много важно, шапки, ръкавици също. Хора с дълги носове - шапчици за нос и т.н.

Винаги имайте под ръка тоалетна хартия - в гората има мечки и ако тетевенските авджии пуцат из баирите, събратята на Мечо Пух може и да не са заспали дълбок сън...Не е задължително, но е добре да си носим някакви малки спалничували или спални чаршафи от тези, дето скоро навлязоха на пазара - копринени или памучни. Така ще улесним хижите в прането на чаршафи, което през зимата е доста трудоемка работа. Книги, учебници не носете, няма да има време за четене. Ютии също не – вятърът ще ни изглади достатъчнодобре. Музикалнии нструменти са добре дошли – тъпани, гайди, може и по-класически - контрабас, пиано... Ако някой има качаствено гърло - да го вземе и него. Толкова, друго още много, ама на място.

За въпроси (това означава – ако някой иска да му бъде зададен въпрос) - обаждайте се.

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...