понеделник, 9 януари 2012 г.

Протест, подписка и информация за Витоша и горите


Мили приятели,

в момента българското правителство скорострелно прокарва промени в Закона за горите под натиска на Витоша ски. Промяната се движи бързешком – за рекордните 4 работни дни, тихомълком и при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Подобни скандални опити за ремонт в Закона за горите, които да направят големи държавни подаръци на офшорни оператори в ски туризма и други ползватели в горите, имаше и по време на Тройната коалиция. Промените в закона тогава бяха спрени заради острата обществена реакция и голямото обществено недоволство, т.е. благодарение на вас.

В сега предложените промени за пореден път се предлага строителството на ски писти и лифтове в горите да става без промяна на предназначението на територията и съответно без заплащане на такса за изключване на земята от горския фонд, което ще лиши държавата от десетки милиони левове приходи.

Със законопроекта управляващите са на път да прокарат и още няколко лобистки поправки, свързани с увеличаване сроковете за лов, износа на незаконна дървесина и застрояването на приватизирани частни гори без общ устройствен план.

Предложената промяна в Закона за горите обаче ще облагодетелства не само Витоша ски АД, но и всички инвеститори в ски курорти в горските територии на Стара планина, Рила, Родопите и Пирин.

В тази връзка е необходимо ОТНОВО изключително бърза и остра реакция от наша страна, за да спрем готвените промени в Закона за горите и така да защитим от застрояване българските планини. Законът беше одобрен от Министерски съвет и се очаква да бъде гласуван от Народното събрание още в първите работни дни на депутатите.

За това организираме ПРОТЕСТ пред Парламента още на 11ти януари, от 11.30 до 13.00 часа (избрали сме обедно време, за да може да е максимално удобно за всички работещи хора и същевременно народните ни представители да ни видят). Повече за протеста може да видите тук.

Освен това стартирахме НОВА подписка – моля подпишете и разпространете бързо: http://forthenature.org/petitions/18. След подписване в сайта моля изпратете подписката и от вашите лични електронни пощи – това се прави тъй като при организирането на предишни подписки автоматичното предпращане през сайта беше спирано по IP адрес от институциите, а когато писмата са изпратени от различни компютри, пощи и са с еразлични заглавия блокирането им е много по-трудно. Така институциите ще получат вашия протест дори преди ние да внесем официално петицията. Текстът и електронните адреси на институциите са лени за копиране след подписване на подписката.

Какви поправки в Закона за горите се готвят и защо поправките могат да бъдат определени като изключително лобистки можете да видите тук

Интересна статия за това кой владее зимните курорти и кой печели от поправките в Закона за горите можете да намерите тук.

Становище на Коалиция „За да остане природа в България“ относно ЗИД за Закона за горите, обявен за обществени консултации на 21 Декември 2011 г.: http://forthenature.org/news/2244

За още и нова информация по случаите може да следите сайта на Коалиция „За да остане природа в България“ - http://forthenature.org/. Очакваме ви на протеста в първия работен ден на депутатите (и осмия работен ден за всички нас) от новата година  – 11.01.2012! 

Ваши,
За да остане природа!

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...