четвъртък, 17 март 2011 г.

За международна солидарност с народа на Япония и закриване на ядрените мощности

“Млади зелени” призовават към международна солидарност с народа на Япония и още веднъж потвърждават искането си за закриване на атомните електроцентрали в световен мащаб.

Сега Япония преживява най-тежката ядрена катастрофа от Чернобил насам. Човешките жертви и материалните щети все още не могат да бъдат измерени. Властите заявяват, че експлозията в АЕЦ Фукушима е от химическо естество, но хората от околността вече са изведени надалеч и подслонени в евакуационни центрове. Япония страда не само от огромни природни бедствия, но и от погрешни държавнически решения за строителството на АЕЦ – и то в един добре известен на всички геологически нестабилен регион.

“И по рано сме заявявали, но явно ще трябва да повтаряме отново и отново, че няма такова нещо като “безопасна атомна енергия“, казват “Млади зелени”. “Ние призоваваме правителствата да прекратят строителството на нови ядрени мощности и да спрат разрастването на своите програми за ядрена енергетика! Светът трябва да се обедини за една разумна, устойчива и базирана върху възстановяеми ресурси енергийна революция!“

За “Млади зелени” ядреният проблем не е нещо, което ще се реши само чрез лобиране от страна на енергийните компании, нито пък само от отделните правителства. В дадения случай всички ние, цялото човечество сме изправени пред риск и затова трябва да действаме решително и директно – като граждани и като човешки същества. "Млади зелени" подновяват своя призив за забрана, бойкот, блокада и разобличаване на атомната енергетика като цяло.

“Млади зелени” изразяват пълната си солидарност с народа на Япония и призовават световните лидери да подкрепят пострадалите региони и да изпратят хуманитарна помощ.

2 коментара:

Анонимен каза...

Японците не са против ядрената енергетика и не я отричат, както и не искат да се отказват от нея. Моля Ви, преди да публикувате някакво мение на други хора поне проучете доколко е варно! Не бъдете наистина "млади боси и зелени" в някои области, а се образовайте преди да изкавате някакво мнение!

Анонимен каза...

Аз много бих искал да се реши ядреният проблем и бих подкрепил подобна кауза, но за да го направя бих искал да попитам авторът на лозунга: г-н Ковачев вие какво решение на проблем бихте предложили? Не мислите ли че още не сме достигнали нивото на технологично развитие, което да предложи решение на проблема .Да, сега има алтернатива ,пример- фотоволтаични(соларни) системи , но за съжаление за прозиводството на енергия равна по мощ на тази на 1 атомна централа е нужна огромна площ, т.е. намалява използваемата земя за отглеждане на храна(ерозията също е проблем). Според мен бихме могли преди да искаме да спирем атомните централи да помислим с какви ресурси разполагаме, може да помислим как да пригодим сградният фонд за производство на енергия. Не ме разбирайте погрешно, аз също съм против атомната енергия, но вашият призив по скоро поражда чувство на тревога у мен, а не надежда, защото звучи като всички тези обещания от родната политическа сцена -избълвани,гръмки и забравени .

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...