четвъртък, 17 март 2011 г.

За международна солидарност с народа на Япония и закриване на ядрените мощности

“Млади зелени” призовават към международна солидарност с народа на Япония и още веднъж потвърждават искането си за закриване на атомните електроцентрали в световен мащаб.

Сега Япония преживява най-тежката ядрена катастрофа от Чернобил насам. Човешките жертви и материалните щети все още не могат да бъдат измерени. Властите заявяват, че експлозията в АЕЦ Фукушима е от химическо естество, но хората от околността вече са изведени надалеч и подслонени в евакуационни центрове. Япония страда не само от огромни природни бедствия, но и от погрешни държавнически решения за строителството на АЕЦ – и то в един добре известен на всички геологически нестабилен регион.

“И по рано сме заявявали, но явно ще трябва да повтаряме отново и отново, че няма такова нещо като “безопасна атомна енергия“, казват “Млади зелени”. “Ние призоваваме правителствата да прекратят строителството на нови ядрени мощности и да спрат разрастването на своите програми за ядрена енергетика! Светът трябва да се обедини за една разумна, устойчива и базирана върху възстановяеми ресурси енергийна революция!“

За “Млади зелени” ядреният проблем не е нещо, което ще се реши само чрез лобиране от страна на енергийните компании, нито пък само от отделните правителства. В дадения случай всички ние, цялото човечество сме изправени пред риск и затова трябва да действаме решително и директно – като граждани и като човешки същества. "Млади зелени" подновяват своя призив за забрана, бойкот, блокада и разобличаване на атомната енергетика като цяло.

“Млади зелени” изразяват пълната си солидарност с народа на Япония и призовават световните лидери да подкрепят пострадалите региони и да изпратят хуманитарна помощ.
Публикуване на коментар

Великденска Епопея 2018 - идеята, маршрутът, планирането

Едно необичайно пътешествие от София към Тел Авив с еднодневка до Йерусалим, придвижване към Киев с преход към Чернобилска област и Приби...