вторник, 11 януари 2011 г.

Трафик на цигари от Сърбия към България на Калотина

Малко преди нова година се запознах с един канадец, който пристигаше в България идвайки от Сърбия с влак. След като се заговорихме и мен ми стана любопитно какво е състоянието на любимата ми свръзка между София и Белград. Не бях пътувал от 2-3 години, ако не се лъжа още не бяхме станали част от Европейския съюз, но си спомням потресаващата картина, в която възрастна женица, въоръжена с отверки, усилено демонтира и разглобява вагоните и по-точно вътрешната част на купетата и коридорите, разкривайки вътрешни тайници, в които се поставят нелегално купища цигари. След преминаване на митницата, униформен митнически служите, т. нар. митничар, умело почуква и "оглежда" купетата и коридорите и уверено НЕ открива нищо тревожно. В крайна сметка той си заминава и влака потегля към крайната си спирка в София. На Драгоман, всичките контрабандни цигари са вече извадени от тайниците и са прибрани от техните "собственици", а на гарата си има "агент", който прибира "стоката".

Чудя се до кога държавата ще се прави на сляпа, в лицето на тези митничари, които очевидно изкарват по някой и друг стек цигари на смяна, а може би не само толкова...

До кога ще се оплакваме, а няма да си помръдваме пръста и само ще хленчим.

3 коментара:

Анонимен каза...

С автобусните превози през Калотина картинката е същата. Шофьорите копуват в черни пликове колкото могат стекове-разбирай над 50бр.
Минават покрай пътниците и питат: "Имаш ли цигари", Отговор "Не", "Ето ти един стек, после ще ми го върнеш, може да те черпя една кутия!" Останалите се прибират набързо зад някой панел от тапицерята. И така по разкази на други пътници всеки курс 6 дни в седмицата.

Последният път по някаква причина театрото не се случи, може би е станало във втория автобус, пуснат заради празниците.

Flipshot каза...

И аз бях свидетел на същото, въпросната жена натъпка купето с цигари докато спим!! Без да разберем.. по светло дойде и започна да разглабя и да вади стекове, и не почерпи една кутия..

Анонимен каза...

Ганьо, като те почерпи една кутия, по-щастлив ще станeш? Надявам се, че си се шегувал. Дребната контрабанда на цигари вероятно е нищо в сравнение с организираната контрабанда на какви ли не акцизни стоки. Срамувам се, че мисленето ни на българи е такова. Лиспва ни тотална организация за най-елеметарните неща и всеки се опитва да преебе системата, защото видите ли тя нищо не е направила за него, но пък има прекрасна организания за масови икономически престъпления. Предполагам, че енергията за изграждане на едната и другата организираност е ако не еднаква, то поне почти една и съща.

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...