вторник, 4 май 2010 г.

Разширението на ски зона „Алеко” отново на съд

На 30.04.2010 г. Върховният административен съд отмени решението, с което екоминистърът върна проекта за нова ски зона на Витоша на фирма "Витоша ски". Екооценките на проекта бяха одобрени миналата година от столичната екоинспекция, но след това министър Нона Караджова отмени решението заради съществени непълноти в оценките. "Витоша ски" обжалва и тричленен състав на съда се произнесе в полза на фирмата.

В отговор на решението, на 01.05.2010 г. активисти на коалицията "За да остане природа в България" блокираха автомобилното движение на кръстовището на улиците "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" в София. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи ще обжалва пред по-висша инстанция решението на ВАС, което може да позволи Природен парк Витоша да бъде застроен с нова, голяма ски зона. Коалицията подготвя и сигнал до Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия, тъй като според тях казусът е явно нарушение на европейското законодателство.

Проектът за разширение на ски зона „Алеко” предвижда строителство на нови лифтове и писти, заради които ще бъдат изсечени 400 декара гори в Природен парк Витоша и ще се урбанизират 600 декара ливади и пасища. Пълния доклад от предварителната оценка за очакваното въздействие от реализиране на СПУП за туристическа и ски зона „Алеко” можете да видите тук.

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравей Оги.
Чудя се знаят ли от Българския туристически съюз как ще се прекрои едно от най-знаковите за българския туризъм места във Витоша - районът Черни връх-Резньовете-платото-Голи връх-Бай Кръстьо,ако влезе в сила плана на “Витоша ски” за нова ски зона? Чудя се също не трябва ли Българското туристическо дружество да защити тази местност, която, освен природна, е и историческа забележителност, защото именно там преди 115 г. е основано туристическото движение в България? Дали, взривявайки морени, изсичайки дървета и клек и унищожавайки високопланинска растителност именно в тази част от Витоша ние българите ще се проявим като наследници на Алеко Константинов и онези 300 души, които на 28 август 1895 г. са се измъкнали от "душните кафенета", за да се изкачат на Черни връх? Или са прави онези, които казват, че Бай Ганю е застрелял автора си и сега се разпорежда с природата на България по единствения начин, на който е способен - осребрявайки я?
От малка съм научена ако отида в планината да не късам нищо, а ако все пак откъсна - да внимавам коренът на растението да остане, за да не го унищожа. Защото това е парк и трябва да се пази. А сега тези хора взривяват морени и преорават планината в нарушение на всички възможни закони и разпоредби... Не знам дали всички тези дружества, речи, дати, история, традиции вече въобще значат нещо за някого или хората сега говорят единствено на езика на парите.

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...