вторник, 4 май 2010 г.

Разширението на ски зона „Алеко” отново на съд

На 30.04.2010 г. Върховният административен съд отмени решението, с което екоминистърът върна проекта за нова ски зона на Витоша на фирма "Витоша ски". Екооценките на проекта бяха одобрени миналата година от столичната екоинспекция, но след това министър Нона Караджова отмени решението заради съществени непълноти в оценките. "Витоша ски" обжалва и тричленен състав на съда се произнесе в полза на фирмата.

В отговор на решението, на 01.05.2010 г. активисти на коалицията "За да остане природа в България" блокираха автомобилното движение на кръстовището на улиците "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" в София. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи ще обжалва пред по-висша инстанция решението на ВАС, което може да позволи Природен парк Витоша да бъде застроен с нова, голяма ски зона. Коалицията подготвя и сигнал до Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия, тъй като според тях казусът е явно нарушение на европейското законодателство.

Проектът за разширение на ски зона „Алеко” предвижда строителство на нови лифтове и писти, заради които ще бъдат изсечени 400 декара гори в Природен парк Витоша и ще се урбанизират 600 декара ливади и пасища. Пълния доклад от предварителната оценка за очакваното въздействие от реализиране на СПУП за туристическа и ски зона „Алеко” можете да видите тук.

Публикуване на коментар

Великденска Епопея 2018 - идеята, маршрутът, планирането

Едно необичайно пътешествие от София към Тел Авив с еднодневка до Йерусалим, придвижване към Киев с преход към Чернобилска област и Приби...