четвъртък, 29 април 2010 г.

Писмо до ген. директор на БНР от БФСп

Писмо до Генералния директор на БНР
Уважаеми г-н Тодоров,

На 27 април т.г., в предаването „Добър ден” на програма „Христо Ботев” с водещ Анелия Торошанова, беше дискутиран проектът на Закона за пещерите”.
Бихме желали да Ви информираме, че колектив на Българската федерация по спелеология (БФСп) е разработи първоначалният проект на този закон, а сама тя е негов застъпник.

По този повод Управителният съвет на БФСп иска да изрази възмущението си относно организацията на предаването, стила на водещият и поведението на редактора на предаването.

Нашата преценка е , че предаването свързано с един толкова значим въпрос, а именно опазването на 6-те хиляди български пещери не отговаря на анонсираните в електронната страница на БНР критерии за него:

”...темите да се разработват задълбочено и аналитично и да се търсят различни гледни точки. Откритите телефони на предаването дават възможност за активно участие на слушателите в него. Тематичната специализация на водещите и редакторите е гаранция за обективност и качество”
Какво имаме предвид:

1. БФСп, която е застъпник на Закона, не беше поканена официално да участва в предаването;

2. В организацията както и хода на предаването водещият демонстрира нескрита предубеденост! Това ясно пролича при предварително осъщественият подбор на преки и конферентни участници в предаването.

3. В предаването изцяло нарушен непростимо балансът на гледни точки, при което то не само че не гарантира обективност, но се превърна с инструмент за масова манипулация.В подкрепа на това твърдение е фактът, че съотношението на участниците застъпващи становища „за” и „против” закона бе 2:5 ?

4. Водещата прибързано и нетактично „взе думата” на представителя на нашата общност г-н Делян Дамяновски (застъпник на необходимостта от закон), който беше включен в предаването по телефона, така че той не можа да изрази становището си.

5. Десет минути преди края на предаването , отговорен представител на нашата федерация се обади в редакцията с желанието да изрази становището си в ефир. Това му беше отказано от редактора на предаването.

Същевременно бихме желали да ви информираме, че в рамките на предаването беше направено включване на г-н В.Удев – изп.секретар на БТС, който направи изказвания уронващи престижа на Българската федерация по спелеология – национална организация с 80 годишна история, при което БНР се превърна в негова трибуна!

Предвид на изложеното, особената важност на въпроса касаещ опазването на пещерите у нас както и необходимостта от обективното му представяне пред обществеността считаме, че БНР въобще, а в кокетния случай програма „Христо Ботев”, трябва да инициира в ефир обществени дискусии почиващи на професионален принцип.

Настояваме също така да ни бъде дадена възможност да изразим становищата си по необходимостта от закон , а и да опровергаем направените квалификации и нападки по адрес на нашата организация!

Приемете настоящото писмо като добронамерен акт целящ запазването и утвърждаването на доброто име на Българското национално радио!

Искрено се надяваме на разбиране и адекватна реакция!
Председател: П. Берон
28.04.2010
Публикуване на коментар

Всичко с времето си - за босоногото бягане по пясък и историята на една чешма

  Преди повече от две години участвах на първото си състезание по пясък и на бос крак - Камчийски пясъци 2015 . Записах се на късат...