сряда, 7 април 2010 г.

Зелени Дни 2010 (вход свободен)

7 април
«По ръба»
Една продукция на Екологично сдружение „За Земята“, показваща екологичните проблеми в България. Представяйки личната позиция на членове от различни екологични организации, работещи по проблемите, филмът цели запознаването и ангажирането на обществеността с актуални въпроси, засягащи околната среда в България. Филмът начертава една картина на екодвижението в България от преди 7 години, поради това е и много любопитен за съпоставка със сегашната ситуация.

20.00 часа, Шатра пред Народен Театър (50 мин)

8 април
«Лица и гласове от българската активистка сцена»
Заглавието казва всичко. Документалният филм на Джоан Ричардсън, Галина Димитрова и Никола Замбели, описва българската активистка сцена, чрез гласовете и лицата на самите активисти.
20.00 часа, Шатра пред Народен Театър, (60 мин)

9 април
«Давид срещу Монсанто»
В тази модерна версия на Давид срещу Голиат, след дълга битка срещу гиганта в земеделския бизнес "Монсанто" Канада Пърси Шмайзер - 77 годишния земеделец от Саскачеуан, Канада, и съпругата му придобиват статута на народни герои. През 1997 г. компанията завежда дело срещу тях за нарушаване на патентното право върху генетично модифицирани семена на рапица. Семейство Пърси и Луиза Шмайзер са съдени, след като генетично модифицирани семена на рапица бяха открити на земята им в близост до Бруно, Саскачеуан. Eдин филм за канадеца, който печели знаково дело срещу „Монсанто”.

20.00 часа, Шатра пред Народен Театър, (120 мин)

10 април
«ГМО репортажи - протести в България и резултати в парламента»
Открита дискусия по темата за ГМО

20.00 часа, Шатра пред Народен Театър

11 април
«Бла - бла - бла, действай сега!» 2009, 25 мин

«The Story of Stuff», 20 мин
Макар и съвременният свят да е изграден от стоки, рядко си задаваме въпроса за това как те достигат до нас. Това кратко, но задълбочено, филмче описва сложният път, който вещите изминават до нас, както и негативните социални и екологични ефекти от този процес.

«The Story of Cap and Trade», 20 мин

20.00 часа, Шатра пред Народен Театър

12 април
«Светът според Монсанто»
Монсанто е световен лидер в генно модифицирани организми (GMOs), както и едно от най-противоречивите предприятия в промишлената история. Тази вековна империя е създала някои от най-токсичните продукти продавани някога. Въз основа на старателно разследване, "Светът според Монсанто" сглобява заедно парчета от историята на компанията, използвайки досега непубликувани документи и множество мнения от първа ръка. Тази история никога преди не е разказвана: за подвеждащи доклади, тайни споразумения, тактически натиск и опити за корупция. Зад чистата зелена емблема, Монсанто сега затяга хватката си около световния пазар на семена, стремейки се към господство над пазара с цената на липсваща сигурност на храните и вреди на глобалната околна среда.

19.00 часа, Червена къща, (148 мин)

Филмчета и клипчета на екоцентровете „Живи места”
20.00 часа, Шатра пред Народен Театър

13 април
«Синдромът на Титаник»
18.30 часа, Френски културен институт

Филм на Одисея-ин: Лешоядите в България,
Българската гора в опасност (Зелени Балкани)

Шатра пред Народен Театър

14 април
«Behind the Line»
(филм за пробелмите с опазването на океаните)
20.00 часа, Шатра пред Народен Театър (90 мин)

19 април
«Кошмарът на Дарвин»
Някъде през 1960-те, в сърцето на Африка, един научен експеримент поставя ново животно в езерото Виктория. Нилският контур (The Nile Perch), един ненаситен хищник, унищожава почти всички местни видове риба. Но въпреки това се разможава толкова бързо, че сега бялото му филе се изнася из целия свят. Огромни товарни самолети от бившия СССР ежедневно събират последния улов в замяна на товара, който носят на юг... Калашникови и амониции за безкрайните войни в мрачния център на този континент. Тази разразстваща се мултинационална индустрия на риба и оръжие, създава един безбожен глобализиран съюз на бреговете на най-голямото тропическо езеро: армия от местни рибари, агенти на Световната банка, бездомни деца, африкански министри, европейски комисари, танзанийски проститутки и руски пилоти.

18.30 часа, Френски културен институт (107 мин)

23 април
«ДОМ»
Разтърсващи кадри показват състоянието на нашата Планета. Филмът е изключително красив като визия, но има и страхотни идеи. Ясно показва, че всички жители на Земята са тясно свързани с благосъстоянието на Планетата. Човешкото действие, през последните няколко стотин години, представлява сериозна заплаха за живота на Земята. А фактите говорят сами за себе си. 20 % от хората консумират 80% от ресурсите. Държавите инвестират предимно във война, докато над 1 млрд. души са принудени да оцеляват в крайна мизерия. Филмът прекрасно показва как съвременното общество е изправено пред самоунищожителна криза и че трябва да намерим общ път към един по справедлив и устойчив свят.

18.30 часа, Френски културен институт

Партньори:

ЕС "За Земята"
Френски културен институт
Център за култура и дебат “Червената къща”
Зелени Балкани
Одисея-ин

Няма коментари:

Оги Ковачев пред bTV: Аушвиц - усещането е много силно

56 държави на 6 континента, среща с маймуни, диви прасета и крокодили, няколко забавни пътувания на стоп и едно, в което за малко не губи...