вторник, 23 март 2010 г.

До Главна Диреция "Конкуренция" на Европейската Комисия

В писмо до Комисаря по конкуренция на ЕС- г-н Хоакин Алмуния и Генералния директор на ГД „Конкуренция” - г-н Александър Италянер, Зелената партия оспорва позицията на Министерския съвет, в която се твърди, че замените на земи и гори са престъпление, за което ще бъдат подведени под отговорност съответните държавни чиновници. От приложените анализ и документи личи, че замените са правени въз основа на нормативни актове, с което в над 90% от случаите, те са формално законни и чиновниците, както и придобилите ги собственици по никакъв начин не могат да бъдат подведени под наказателна отговорност. Самите нормативни актове обаче са в нарушение на Конституцията, законите на страната и регламентите на Европейския съюз. Те са резултат на държавна политика, чиято цел е била облагодетелстване на тесен кръг лица, чрез предоставяне на недопустима държавна помощ. Вина за тази политика носят предишните състави на Министерския съвет и Народното събрание, но като колективни органи те не могат да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Единственият изход да не бъде санкционирана България, както и да бъде възстановена социалната справедливост, е незабавно да бъде приет закон, с който да се отменят направените замени на земи и гори и те да бъдат върнати на държавата. Такъв законопроект е предложен от Инициативна група с участието на Зелени Балкани, Зелена партия, КТ „Подкрепа” (виж www.referendum.in). Всички други варианти ще бъдат санкционирани от Европа и българският народ ще трябва да плаща, докато имоти за милиарди лева ще останат като подарък на шепа хора. А уверенията, че ще има ограничения върху ползването на тези земи и гори, ще бъде забравено и отменено, ако не още от това управление, то от някое следващо. В крайна сметка след като си получил подарък за милиарди, то защо да не почакаш някоя и друга година преди да го употребиш?!

НИС на Зелена партия

Писмото може да прочетете на сайта на Зелена партия www.greenparty.bg

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...