понеделник, 15 февруари 2010 г.

За отмяна на сделките с държавни и общински имоти

Предлагам ви да се запознаете с проект на Закон за отмяна на сделките с държавни и общински имоти, сключени в противоречие с интересите на държавата и обществото.

Той се намира на www.referendum.in и www.greenparty.bg. Проектът е изготвен от Инициативната група за Национален референдум, която е част от Кампанията „Обща кауза”. Законопроектът е уникален със следните два факта:

1. За първи път се предлага реално разтурване на извършените сделки за замени с гори и земи и връщане на държавата на подарената на частни лица собственост. Ние сме дълбоко убедени, че това е единствено справедливото решение, както и единственото разумно, с оглед предстоящите санкции от страна на европейските институции.

2. Във втората част на законопроекта се постулира възможността на граждански организации да бъдат страна по дела срещу сделки с държавно и общинско имущество. Със сигурност това ще породи много по-голям отпор от страна на бюрокрацията, нечистоплътни политици и мафиотски образувания, отколкото връщането на заменените гори и земи. Даването на право на граждански организации да бъдат страна по съдебни дела за защита на обществения интерес по отношение на държавното и общинско имущество, е огромен удар срещу мафиотската практика в нашата страна. Ако това бе възможно до сега, то нямаше да се стигне до това разграбване на обществената собственост.

Законопроектът ще бъда официално представен от Инициативната група на пресконференция на 16 февруари от 10:00 часа, в БТА. На пресконференцията ще бъдат обявени предстоящите действия на Инициативния комитет за реализиране на законопроекта. Ще бъде представено и писмото до г-н Бойко Борисов, с което предлагаме да се приеме този закон.

Очакваме мнения, предложения и препоръки на адресите за контакт на двата сайта.

Членове на Инициативната група за Национален референдум:

Александър Каракачанов – Зелена партия
Васил Бенчев – Национална антикорупционна коалиция
Проф. дюн Георги Близнашки
Димитър Манолов – КТ „Подкрепа”
Игнат Раденков – Национална антикорупционна коалиция
доц. д-р Минчо Христов
Николай Петев – Съюз на българските писатели
Стефчо Стоянов – Инициативен комитет на Долни Чифлик
Тома Белев – Зелени Балкани
Христо Николов – Зелени Балкани

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...