четвъртък, 17 декември 2009 г.

Взели плажа на Шкорпиловци за стотинки

76 000 дка по Черноморието минали от държавни в частни ръце срещу мижаво заплащане.

“Фирми на Тодор Батков и Ахмед Доган взели плажа на Шкорпиловци за стотинки. 4200 дка от най-голямата плажна ивица в България е била продадена на цени от по 11-12 ст. на квадрат”, това заяви Владимир Минев от Инициативен комитет в Долни чифлик. Близката до Варна община е рекордьор по заменки на земи. Терени на брега на река Камчия са били продавани за по 13 ст. кв/м, а след това препродавани за по 250 евро на квадрат, информираха още от инициативния комитет.
Територията на община Долни чифлик е с най-висока ландшафтна стойност в цяла Европа, особено тази част от нея, която се намира около устието на река Камчия. Именно поради тази причина това е една от най-пострадалите крайморски общини от аферите със замените на земи у нас. Цялата държавна земя в територията между устието на Камчия до град Бяла е била подарена на безценица, алармираха гражданите от инициативния комитет.

“76 000 дка от територията на черноморските общини в България са били заменени или продадени на частни лица срещу незначителни суми. По този начин държавата е била ощетена с над 6 млрд. лв. Поради тази причина настояваме всички тези сделки да бъдат разследвани.”, заяви от своя страна лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов.

Близо 20 неправителствени организации и политически партии са се обединили в антикорупционна коалиция с идеята за осъществяване на кампания “Обща кауза”. Целта на мероприятието е да бъдат възстановени всички държавни територии, които са били загубени вследствие процедурите по замени на земи и гори в ущърб на обществения интерес. Иска се да бъде създаден и специален закон за връщане на тези земи на държавата.

За тази цел представителите на над 20-те формации започват да събират подписи в цялата страна. След като се сдобият с 500 000 парафа, те ще ги внесат в парламента и президентството с искане за организиране на референдум по въпроса. Според тях е достатъчно да бъдат отнети от частниците част от земите, придобити по съмнителен начин, за да спрат далверите с държавни имоти у нас.

Според инициаторите на кампанията, проблемът с продажбата на публични земи на безценица е не само държавен, но и общински. Като пример за лош стопанин на собствеността си те дадоха община Варна.

Източник: Морето.нет
Публикуване на коментар

Великденска Епопея 2018 - идеята, маршрутът, планирането

Едно необичайно пътешествие от София към Тел Авив с еднодневка до Йерусалим, придвижване към Киев с преход към Чернобилска област и Приби...