събота, 5 декември 2009 г.

Изложба за Рила в Централна ЖП гара София

„Граждани за Рила” бият всички рекорди с четвъртата по ред изложба поставена в рамките на „Месец на Рила” – този път в Централна ЖП гара в София. Домакини на предходните три изложби бяха Народен театър „Иван Вазов”, Централни софийски хали и новата метростанция на Орлов мост.Този път впечатляващите фотографии от Рила могат да бъдат разгледани и от гражданите, които са се отправили на път с Българските железници или пристигат в столицата. Снимките са впечатляващи в три аспекта: зашеметяващи пейзажи на Седемте рилски езера, потресаващи гледки от незаконни сечи и строежи в Рила и документални снимки от първия по рода си Национален поход „Обичам Рила, ходя пеша”, в който се включиха над 80 души, прекосили пеш три планини за пет дни, в знак на уважение и преклонение пред величието на Планината. Фотосите са с внушителни размери, и се спускат елегантно от тавана - може би, най-интересната украса на гарата правена някога.

Част от снимките са селекции от конкурси на „Граждани за Рила”, списание Осем и Общество Бяло Братство. Известният български фотограф Александър Иванов е имал тежката дума над повечето избрани снимки. По традиция, организаторите отново предлагат нови и интересни кадри - архивни снимки на духовния Учител Петър Дънов, позирал на фона на Рибното езеро. Учителят е дълбоко свързан с района на Седемте Рилски езера, а през 2007г. бе избран от българските граждани за един от тримата най-велики духовни водачи на България.

Изложбата в Централна гара е осъществена съвместно с Общество Бяло Братство. Двете партниращи си общности си поставят за цел да провокират у гражданите по-градивно мислене по отношение на човешкия фактор в защитените територии, както и по-отговорно отношениение към природата като цяло. Експозицията ни говори за възможността, която стои пред нас, най-после да започнем да се движим в посока на хармонично съжителство с околната среда.

В НДК на 09.12.09, от 18.30ч., галерия „Арт”, пък стартира и петата изложба от „Месеца на Рила”, отново организирана от „Граждани за Рила" и Общество Бяло Братство.

„Смисълът на 80 години присъствие на лагера на Общество Бяло Братство в циркуса на езерата е Чистотата. Да изчистим мислите и чувствата си, чистейки изворчетата, езерата и пътеките в планината.”, каза Галина Герасимова, заместник председател на Общество Бяло Братство.

„Външната и вътрешната чистота вървят заедно. Те са зависими една от друга. Щом имаш външна чистота, има условие и за вътрешна. Само в чистотата можем да чуем говора на планината.

Ходенето на планината е поклонение, свещенодействие. Като дойдете на планината, трябва да имате разположението на планината.

Който има силен стремеж към чистотата, само той може да се ползва от богатството на планината.

Планината обновява човека. Качи ли се на планината, човек се обновява от чистия въздух, от светлината и топлината на планинското слънце.”

Думи на Учителя Петър Дънов за отношенията човек – планина.

Организаторите благодарят на спонсора Магазин „Стената” и на партньорите Централна ЖП гара - София, Коалиция „За да остане природа в България”, Магазин за художнически материали „Слънчоглед” и Фондация Terre Humaine, Швейцария.

За контакт:
Магдалена Славова, 0896 628 958
Петър Пашов, 0884 175 940

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...