понеделник, 3 август 2009 г.

Разходка до Велико Търново, Калиакра, Балчик и Двореца, Варна и Кабакум, Несебър и Слънчев бряг

В четвъртък след работа хванах автобуса за Търново и в 21:00 ч. пристигнах и се отправих към хостел "Пашов", стопанисван от родителите на моя колега Данчо. Там Яна вече ме чакаха, за да излезем да се разходим и да вечерям. Платихме 16 лв. за нощувка. В 22:00 ч. се надявахме да има шоуто "Звук и светлина" на крепостта Царевец, но нямахме късмет поне този път. Петък сутринта потеглихме към морето.

Към 13:00 ч. пристигнахме на нос Калиакра. Силно ме изненада наличието на десетки ветрогенератори, по цялото протежение на местността. Направихме класическите снимки за района и потеглихме към гр. Балчик.
Спането в гр. Балчик ни бе планирано в базата на Министерство на културата в комплекс "Двореца". Бяхме настанени в чудесни къщички, разполагащи с вътрешен двор, всяка стая си имаше собствена баня, климатик, Булсатком, хладилник и малка веранда с масичка и столчета. Целият този лукс ни струваше умопомрачителните 5 лв. (словом: пет лева) на човек на нощувка. Аз толкова много се изненадах и наистина не помня такова чудо от 2006 година, когато в Лас Палмас на Канарските о-ви спахме в хостел за 2,40 евро на човек. За първи път разгледах по детайлно цялото разнообразие от растения и архитектура в комплекса. Наложи се сам да ходя до плажа, защото беше доста облачно и се готвеше да завали, а аз бях устремен от желанието си да се изкъпя в морето и го направих.

Плажа на Двореца. гр. БалчикКрасива комбинация от вина и туршииОги на тронаЧудесно отражениеВодопада в 1:00 ч. след полунощКъм 17:00 ч. се събрахме групата, за да хапнем и да се разходим в града. Вечеряхме рано рано и тръгнахме по улицата със сергиите, която води към "Двореца", но времето реши да ни подплаши и започна да превалява. Купихме си набързо бира и вино, аз си взех "Столично" и се прибрахме в стаите, където седнахме, пийнахме, полафихме и си легнахме. Но преди това направих един нощен тур около двореца и градината.

Двореца посред нощКъм 10:00 ч. в събота тръгнахме към гр. Варна. Минахме през Аладжа манастир, един от множеството скални такива в България.

Части от старини времена
Настанихме се в хостел "Йо-хо-хо" в центъра, където нощувката ни бе 24 лв. с включена закуска. В стаята ми имаше един австралиец, един французин и една римлянка. Яна ни запозна с нейна приятелка Огняна от университета в Щатите. Тя ни заведе на плаж "Кабакум", което от турски означава каба-голям кум-пясък.

Компанията на плажаОпънахме се на плажа и таман да се печем и запука страхотен порой, изгони ни и от този плаж за нула време. Прибрахме се в града, седнахме за по кафе и сладкишче в "Планет". Прибрахме се за душ, вечеряхме в някакъв ресторант на крайморската алея и после бяхме в един бар, друг бар, в който имаше промоция на Jim Beam и попаднахме в обсега на фотографите от екипа им. Най-накрая приключихме в клуб "Extravaganza".

За неделята имахме идея да скачаме с бънджи от Аспаруховия мост, но щото поспахме и решихме да го отложим за друг път.

В Слънчев бряг се настанихме около обяд, в апартамент със собствен басейн, гараж, кухня, баня, климатик, кабелна и т.н. за 20 лв. на нощувка.

Басейна в нашия комплекс
Отидохме на Cacao Beach да купуваме билети за Тиесто, но казаха, че само на входа срещу 50 лв. ще пускат и ние се отказахме. Направихме си поне хубав плаж до към 18:00 ч. След това разходка в Стария град, вечеря и палачинки в с. Равда за десерт. Всички оклюмаха и се прибраха да спят, но аз отидох в Multiplace в ретро залата, където Венци, Пешо и Краси се включиха с малко закъснение.

Понеделник изпратих Яна и ко. към Синеморец и отидох при Пешо и Венци за да ги подкарвам към плажа. Закусихме от пиците на главната в гр. Несебър и се отправихме към Cacao Beach, където откарахме до 19:00 ч.

На плаж по време на криза...
Следобеда имаше хубав вятър и си поиграх с хвърчилото.
Автобусът за София потегли в 21:40 ч., преспах по пътя и на сутринта бях на работа.

Снимките от Велико Търново и Калиакра са тук.
Снимките от Балчик и Двореца са тук.
Снимките от Аладжа манастир са тук.
Снимките от Варна и плаж Кабакум са тук.
Снимките от Несебър и Слънчев бряг са тук.
Публикуване на коментар

Великденска Епопея 2018 - идеята, маршрутът, планирането

Едно необичайно пътешествие от София към Тел Авив с еднодневка до Йерусалим, придвижване към Киев с преход към Чернобилска област и Приби...