събота, 29 март 2008 г.

Часът на Земята


"Младите зелени" се включиха в инициативата "Часът на Земята" като изключиха осветлението за един час и по този начин демонстрираха своята съпричастност към световната инициатива в борба с климатичните промени и глобалното затопляне, които са сериозна заплаха пред човечеството.

За един час милиони лампи по целия свят угаснаха в знак на съпричастност в борбата с промените в климата. Този път светлините угаснаха в 24 града, сред които Чикаго, Копенхаген, Монреал, Тел Авив и Банкок. Градовете, които подкрепиха събитието също са около 100. Фактът, че нито един български град не е потвърди съпричастност към инициативата, не означава, че ние не можем да участваме. "Часът на Земята" 2008 бе голяма възможност за активистите да изразят своята солидарност и желание за създаване на един по добър свят.

"Часът на Земята” се проведе за първи път на 31 март миналата година в Сидни, Австралия, когато повече от два милиона души и 2 100 компании изключиха светлините си за час. Много от символите на града като Harbour Bridge и Операта станаха част от инициативата. Това доведе до едночасово понижаване на електрическата консумация в града с 10.2%, което се равнява на спиране от движение за една година на 48 000 автомобила. През 2007 г. събитието предизвика огромен интерес, а тази година се превърна в глобална кампания.

Индивидуалните постъпки в борба с климатичните промени допринасят чрез популяризиране на устойчив модел от индивидуални навици, строго наблягащи на намаленото енергопотребление и минимизиране на нивата на замърсяване в ежедневните дейности.

Кампанията избра изключването на осветлението като една от най-безобидните и лесни стъпки към съхраняването на планетата и част от мерките срещу глобалното затопляне. „Часът на Земята” цели да покаже, че всеки човек може да допринесе за промяна към добро, а когато тези прояви са масови, резултатът е осезателен.

"Чрез пестене на енергия в ежедневието, ние можем да допринесем за една положителна промяна. С обединени усилия, ние можем да постигнем по-зелено бъдеще за нашата планета!"

Отзиви по медиите в Актуално.бг, Нюз.бг и Дир.бг

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...