събота, 24 ноември 2007 г.

Денят без покупки - предизвикателството към самите нас!



ДЕНЯТ БЕЗ ПОКУПКИ – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ САМИТЕ НАС!
Да се опитаме да живеем лесно и елементарно за един ден!
Да прекараме повече време с приятелите и семейството вместо да харчим пари за тях!

ИДЕЯТА
Buy Nothing Day" разобличават природните и етичните последствия от консуматорството. Развитите държави - само 20% от населението на Земята консумират 80% от природните ресурси, причинавайки невероятни природни вреди и несправедливо разпределение на благата.

Като купувачи ние трябва да оценяваме продуктите, които купуваме и да предизвикваме компаниите, които ги произвеждат. Какво са истинските рискове за страните производители, които жертват природни реурси и замърсяват природата си и рисковете за развитите страни? Докато това консуматорско общество продължава да съществува, ние трябва да намерим по-справедливо и екологично решение - "Buy Nothing Day" е едно добро начало.

Разбира се, "Buy Nothing Day" не е само за промяна в начина на живот за един ден - той трябва да е опит, който да ни покаже, че можем да живеем без повечето от "модерните достижения на техниката", защото вещите които купуваме и притежаваме, в крайна сметка притежават нас! Хората трябва да участват като консумират по-малко, рециклират повече и предизвикват компаниите да са по-честни и приятелски настроени към природата. Супермаркетите може и да предлагат голям избор, но на цената на бъдещето на нашата планета и развиващите се страни.

ВСИЧКО, КОЕТО Е НУЖНО, Е ДА НЕ СИ КУПИШ НИЩО (това може и на друго място да е сложено... прсто мн ми хареса)
Правилата са прости. Можеш да вземеш участие. Всичко, което е нужно е да не си купиш нищо. Ако си ентусиаст, може да опиташ някои от измислените 101 други неща вместо шопинг. Последните включват идеи от рода на това да потанцуваш, да отидеш на работа пеш (купи си карта и открий нови маршрути), да се изкъпеш на свещ, да научиш да броиш до 10 на всички езици, да научиш френски, да кажеш на някого че го обичаш или просто да останеш с него в леглото цял ден. Може и стандартно да попееш в банята.

Няма коментари:

Темаскал в Стара планина - защо не?!

Преди 2-3 седмици получавам обаждане от неизвестен номер: Здрасти, Оги, попадна ми страницата Wander Ogy | BG Traveler , много пътешестваш, ...